IZVJEŠĆE/FOTO: Ferragosto JAM 12 (4. dan) – dogodine opet!
5. kolovoza 2019.
Music Box (10875 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Ferragosto JAM 12 (4. dan) – dogodine opet!

Naslov sve govori – Ferragosto JAM je festival kojem se iznova vraćaš pa je tako jednima u našoj redakciji ovo sedmi po redu, autoru teksta peti, a neki će se tek odvažiti posjetiti jedno od najboljih mjesta za ljetni odmor.

Neki posjetitelji povjerili su mi se kako već nekoliko godina ne planiraju odlazak na more jer je prava zabava u Orahovici. I ono najbitnije u današnje vrijeme – puno manje ode novčića, a provod je još bolji nego na moru. Lijepo je za čuti da netko migrira upravo u Slavoniju, makar to bilo i na nekoliko dana, dok ispunjavamo naslove novinarskih članaka zbog migracije izvan Slavonije, čak i Hrvatske. Ali nećemo o teškim temama, valja se posvetiti i zadnjem, četvrtom danu 12. izdanja Ferragosto JAM-a koje je još jednom okupiralo prekrasno Orahovačko jezero.

Kao da je zadnji dan ostavljen za najluđe izvođače u najpozitivnijem smislu riječi. Ponovno smo pratili isključivo Piknik Stage (main stage). Žestoko otvaranje na tragu rap rocka i etno punka priuštili su Detmeć i Ogenj. Ovi prvi su Slavonci, Požežani koji trenutno žive i rade u Zagrebu i koji na izravan način kritiziraju društvo, politiku, sve ono što nas odvodi u krivom smjeru te oblikuju svoj stav u izvrsni rap rock zvuk na tragu Rage Against the Machinea i sličnih bisera svjetske scene. Iako iza sebe imaju tek četiri singla, širu lepezu autorskog materijala već jedno izvjesno vrijeme predstavljaju uživo, a debi album ih tek čeka naredne jeseni. “Dijelimo se”, “Mnogo jak”, “Carcosa”, “Iza nas” i druge pjesme izazvale su sjajne reakcije publike koja se tek polako približavala ogradi ispred pozornice. A Ogenj, Koprivnički sastav, ovogodišnji dobitnik Porina, publiku je definitivno doveo pred ogradu te izazvao čak i šutku. Kombiniranjem etno i punk glazbe stvorili su jedinstveni i modernizirani zvuk svojeg podneblja, a možemo ih opisati i kao hrvatske Dropkick Muprhys ili Flogging Molly. Bend čiji najbolji trenuci tek dolaze!

Program je nastavljen u istom tonu jer su se na pozornicu popeli srbijanski punk rockeri, sastav Čovek bez sluha na čijem čelu je Miki iz kultnog Six Packa. I jedan i drugi bend očito ima genijalnu bazu fanova u Hrvatskoj pa su s uzbuđenjem pjevali zajedno s bendom i naravno bacili se u šutku. Ferragosto je festival u koji se mnogi zaljube na prvu pa je takav slučaj i s Mikijem koji sa Six Packom već niz godina dolazi u Orahovicu.

Odmor od žestokog punk rock zvuka priuštio je najsenzualniji glazbeni dvojac na regionalnoj sceni, Nipplepeople. Pod maskama i u kostimima prilagođenima Ferragosto JAM-u (s trakicama koje se tradicionalno s konfetima ispucavaju iz velikih topova) isporučili su žestoki elektronički zvuk s iznimno snažim bas linijama i senzualnim vokalnim dionicama. Njima je zavođenje u krvi, a publika je ta koja se iznova zaljubljuje u njih očarana performansom kakav se rijetko viđa. Pjevačica svojim plesnim pokretima doslovno je osvojila cijelu pozornicu, dok se njezin partner povremeno pridruživao i na vokalima i u plesu. U dvoje je bolje, rekli bi neki, a kad je u pitanju Nipplepeople onda je to i pravilo. “Bolji”, “Broj”, “Frka”, “Sutra” i ostali ultimativni hitovi rasplesali su umornu publiku nakon višednevnog partijanja u Orahovici. Ovo je bio bez dileme najpozitivniji trenutak festivala u smislu energije i vibre koju je duo širio.

Došao je trenutak da na Ferragostu vidimo i kultni hip hop dvojac, Nereda i Stoku, čije je ponovno okupljanje privuklo pozornost obožavatelja klasičnog hip hopa. Iako odaziv publike nije bio kao večer prije jer standardno nedjeljom određeni kamperi odlaze ili su na izmaku snaga pa ostaju u svojim šatorima ili oko jezera. No, bez obzira na takve okolnosti okupila se lijepa ekipica koja je došla podržati zagrebačku školu hip hopa, Nereda i Stoku. Meni iskreno oni nikada nisu bili napeti poput Tram 11 ili El Bahateeja, stoga ih ni sada nisam previše doživljavao, ali ja sam samo jedan u masi onih koji su jedva dočekali ovaj nastup.

Kako večer odmiče tako standardno dolaze sve jača imena, a ponovno se vraćamo na rock glazbu i njezine najbolje trenutke u povijesti ex-Yu scene. Partibrejkers su tu jedan od najboljih predstavnika i nevjerojatno je da ih s istim oduševljenjem iščekujem bez obzira što sam ih već slušao uživo desetak puta. Zadnjeg dana festivala razglas je bio na najvišoj mogućoj razini, a to se posebno pokazalo na nastupu Partibrejkersa. Antonovi gitarski riffovi ušli su kao infuzija u naše tijelo, a cijela ekipa na čelu s Canetom pozajmila nam je najbolju glazbenu drogu koju smo mogli dobiti. Naravno, niti ovoga puta nisu izostali njihovi najveći hitovi kao što su “Lobotomija”, “Zemljotres”, “1000 godina”, “Hipnotisana gomila”, “Hoću da znam” i “Kreni prema meni”. Publika je ovaj trenutak jedva dočekala, a vidljiva je bila i prisutnost starije generacije rockera kojima nikada dosta Partibrejkersa. I ne treba biti jer rock and roll žile će prestati kucati kad Partibrejkersi stanu. A neće još dugo!

A onda nagla smjena generacija pa su se iz prvih redova maknuli upravo pripadnici starije generacije, a došli su većinom tinejdžeri. Razlog je početka kraja 12. izdanja Ferragosta uz Krankšvester i Brkove. Osječki hip hop dvojac još je jednom potvrdio svoj zvjezdani status u Orahovici gdje je već nekoliko puta nastupio i zatvarao festival. Oni su u otvorenoj seksualnoj vezi, a u svemu im pomaže prijatelj Isus Krist. Njihov jednostavni program kulminirao je uz pjesmu “Slava” koja se savršeno stopila s “Gaberom”. Osim njih pravu ludnicu izazvale su i “Dubai”, “Sotona”, “Liz Taylor”, “Kru’ti”, “Ružne ribe jebu se k’o zmajevi”, “Za Benbare i Saundsisteme”…U biti publika je divljala na svaki hit Krankšvestera koji su bili idealni pred nastup Brkova, još jednog sastava koji je više puta nastupio na Ferragostu. I kao i prethodnici izazvali su pravu erupciju oduševljenja. Kombinacijom folka i rocka u svom stilu su zatvorili još jedno sjajno izdanje festivala i savršeno najavili pripreme za sljedeću godinu.

13 često zna biti nesretna brojka, ali u slučaju Ferragosta vjerojatno će biti još jedna stepenica više po pitanju line up-a, organizacije i iznenađenja koje nam priprema vrijedna ekipa festivala. Lijepo je odrastati uz vas! Kad se malo odmorimo još ćemo se jednom osvrnuti na festival i pokušati prenijeti na čitatelje neka iskustva mimo glazbe.

Foto: Nikola Knežević