Je li “Shallow” Lady Gage i Marka Ronsona plagijat?
13. kolovoza 2019.
Music Box (10919 Članci)
Podijeli

Je li “Shallow” Lady Gage i Marka Ronsona plagijat?

Proteklih dana na tapeti su Lady Gaga i Mark Ronson, glavni autori pjesme “Shallow” iz filma “A Star Is Born”, a koja je osvojila Oscara za najbolju pjesmu.

Naime, medijima se javio rock glazbenik Steve Ronsen koji tvrdio kako su ukrali njegov rad, pogotovo progresiju od tri note iz njegove pjesme “Almost”, bez ikakve dozvole.

“Mnogi su mi rekli kako “Shallow” zvuči kao moja pjesma. Nisam čak ni obraćao pozornsot na to, nisam ni pogledao film osim što sam čuo da je dosta dobar. Zaista cijenim Lady Gagu i želim ovo riješiti na najbolji mogući način. Postoji još nekoliko autora pjesme, uključujući i Marka Ronsona. Angažirao sam muzikologa koji se također slaže da su pjesme slične.”

Odvjetnik Lady Gage, Mark D Shirian, odgovorio je na ove tvrdnje:

“Gospodin Ronsen i njegov odvjetnik žele na laki način zaraditi novac preko leđa uspješnih umjetnika. Ovo je sramotno i krivo.”

No, Ronsen ne staje sa svojom namjerom. Poslao je pisma nekoliko muzikologa koji potvrđuju sličnost dvaju pjesama. Ističe kako je čak i Shirianov muzikolog potvrdio sporne progresije od tri note.

Inače, “Shallow” su napisali, osim Lady Gage i Marka Ronsona, Anthony Rossomando i Andrew Wyatt. Prosudite sami je li u pitanju plagijat: