Adastra, Bang Bang, Fluentes, Mnogi Drugi i Ante Cash na 4. CMC 200 Slavonija festu!
21. kolovoza 2019.
Music Box (10908 Članci)
Podijeli

Adastra, Bang Bang, Fluentes, Mnogi Drugi i Ante Cash na 4. CMC 200 Slavonija festu!

Tvrđava Brod u Slavonskom Brodu sljedeći tjedan bit će ispunjena bojama CMC 200 Slavonija festa koji će se 30. i 31. kolovoza održati, kako to Brođani znaju u šali reći, u “najvećem brodu na svijetu”. Osim ove titule Slavonski Brod je poznat i po najvećem korzu i najvećoj riječnoj plaži u Hrvatskoj, ljubavnoj priči Malene i Klepetana,Ivani Brlić-Mažuranić, ali i Rock maratonu koji je krajem 80-ih godina prošlog stoljeća dovodio neke od najvećih regionalnih glazbenih zvijezda. Rock maraton ponovno je pokrenut prije četiri godine zahvaljujući suradnji CMC televizije, Grada Slavonskog Broda i tamošnje Turističke zajednice, a organizira se pod okriljem CMC 200 Slavonija festa. Ovaj festival, pokazat će sva prethodna izdanja, smjestio je Slavonski Brod na kartu najvažnijih festivalskih destinacija u Hrvatskoj, a kada je u pitanju domaća pop i rock glazba.

Adastra je zagrebački bend osnovan 2005. godine. Dvije godine kasnije objavljuju album prvijenac pod nazivom „Adastra“ (Croatia Records) koji je iznjedrio i danas najveći hit benda „Nabujala rijeka“. Godine 2008. objavljuju pjesmu „Surovi grade“ posvećenu 17-godišnjem Luki Ritzu i koja je postala himna borbe protiv nasilja među mladima. Potaknuti valom nasilja među mladima diljem Hrvatske pokrenuta je akcija „Svačije je pravo živjeti“ čiji je inicijator pjevač Adastre Jeronim Szabolcs (Jerko) Marić. Sve je to prethodilo 2008. godine velikom prosvjednom koncertu protiv nasilja među mladima na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu koji je okupio 15.000 tisuća ljudi. 2011. objavljuju i dugoočekivani drugi album „Surovi grade“ koji se odmah po izlasku našao na prvom mjestu top liste najprodavanijih albuma u Hrvatskoj. „Samo s tobom“, „Ako vidiš Anu“ i „Gorim u sebi“ nastavili su niz sjajnih singlova, a 2015. godine stiže i treći album „Katarza“. Bend je poznat i po velikim humanitarnim i društvenim aktivnostima koje traju i dan danas, a pomažu beskućnicima, bolesnoj djeci, napuštenim i nemoćnim osobama te žrtvama nasilja, pogotovo među mladima. 2018. godinu obilježava i nastup na Zagrebačkom festivalu na kojem je tijekom izvedbe pjesme „Predajem se“ frontmenJerko Marić razbio gitaru. Bio je to bunt i opomena da kroz ovaj konceptualni prilog podsjeti kako je u medijima sve manje angažiranog rocka iako se zna da su rockeri glazbom i tekstovima kroz posljednjih 70 godina mijenjali društvena i politička zbivanja svijeta u kojem živimo. I u 2019. godini marljivo rade te objavljuju pjesmu „Posljednji dah“. Početak je to suradnje s Nikom Antolos, pjevačicom nekadašnje grupe Feminnem, a s kojom dolaze i na CMC 200 Slavonija fest u Slavonski Brod gdje će nastupiti 31. kolovoza.

Prije nekoliko dana na Dalmatinskoj šansoni u Šibeniku osvojili su jednu od nagrada za novu pjesmu “Pismo”, a popularni Bang Bang sada stižu i na 4. CMC 200 Slavonija fest u Slavonskom Brodu i to po četvrti puta. Ova godina je svakako u znaku Bang Banga koji je napunio Tvornicu kulture, a nakon ovog velikog koncerta stali su i na pozornicu INmusic festivala na Jarunu. Veliki proboj na hrvatskoj glazbenoj sceni imali su 2015. godine kada se na Zagrebačkom festivalu predstavljaju pjesmom “Imam” koja postaje jedna od najemitiranijih pjesama godine, dok sve kulminira Porinom za novog izvođača godine. U lipnju 2015. godine Bang Bang objavljuje album prvijenac pod nazivom “Bez obzira na sve”, a godinu završava primajući nagradu za najbolji mladi bend na dodjeli “Mega Muzika Awards 2015” te nagradu za album godine u radijskoj emisiji “Music Pub” Zlatka Turkalja. Singl “Imam” zauzima visoku poziciju na godišnjoj HR Top 40 službenoj top listi i donosi bendu još jednu nominaciju za Porin u kategoriji “Najbolja izvedba grupe s vokalom.” 2016. godine Bang Bang nastupa na Večeri dalmatinske šansone u Šibeniku s pjesmom „Prijezir“ gdje osvajaju drugu nagradu žirija. Svoju glazbenu priču nastavljaju  pjesmama „Stranci“ i  „Pijani i zaljubljeni“ s kojom su nastupili na 64. Zagrebačkom festivalu te singlom „Kako stoje stvari“ u vokalnoj suradnji saSašom Antićem iz TBF-a. Za potrebe 65. Zagrebačkog festivala snimili su pjesmu „Papar i sol“ koja je samo jedna u nizu radijskih hitova kojeg nastavljaju singlom „Što ako ne bude po tvom“ i ovogodišnjim „Superstar“. Koncert u Slavonskom Brodu (31. kolovoza) bit će zadnji veliki pred izlazak drugog studijskog albuma za Croatia Records.

Na CMC festival vraća se trenutno najpopularnija osječka pop grupa Fluentes. Sa sobom će povesti i “Ljetnu haljinu”, najnoviji hit za koji su snimili i video spot te ugostili Ellu Dvornik. Upravo je Ella bila partnerica frontmenu Fluentesa, Goranu Boškoviću, u HRT-ovom showu “Zvijezde pjevaju”. Iako postoje od 2004. godine Fluentes prvi diskografski ugovor potpisuju s Menartom 2013. godine. Dvije godine kasnije osvajaju nagradu Music Pub Zlatka Turkalja za pjesmu godine, a upravo ih Turki poziva da budu dio projekta“Zimzeleno, a novo” u sklopu kojeg snimaju obradu pjesme Krunoslava Kiće Slabinca “Plavuša”. Nakon toga karijera im ide iznimno brzo u onom najboljem pravcu, a ubrzo za Menart stiže i prvi album “Igra čekanja” na kojemu se nalaze svi singlovi koje je bend tijekom svojeg postojanja snimio. Godine 2018. Zlatko Turkalj dodjeljuje im nagradu Music Pub i proglašava Fluentes grupom godine. Slijedi i prvi nastup na Zagrebačkom festivalu s hitom “Napokon”, a potom ljeto 2018. obilježavaju novom uspješnicom “Prava ljubav”. Fluentes će se ove godine popeti na pozornicu u subotu, 31. kolovoza na glavnoj festivalskoj večeri gdje će među ostalim izvesti i novi hit “Ljetna haljina”.

Jedan od debitanata 4. CMC 200 Slavonija festa je i bend Mnogi Drugi koji svoju glazbenu mješavinu nazivaju ctrl_alt_rock_pop_del. Osnovani 2013., a konačno formirani u magičnu sedmorku 2015. godine, Mnogi Drugi odsvirali su oko 100 konceratau Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji, nastupali su na INmusicu, bili predgrupaManu Chaou na Španciru, ušli u finale banjalučkog Demofesta, objavili „Prvi“ album za izdavačku kuću Croatia Records i snimili hrpu pomaknutih spotova te dokumentarni film „Dok nas glazba ne rastavi“. Vođeni motom „ozbiljni u svojoj neozbiljnosti“, pjesme pune glazbenim minijaturama i naoko jednostavnim tekstovima koje svakim novim slušanjem dublje povlače u pomaknuti svijet Mnogih Drugih. Ljubav prema vodi, prirodi, nestalnosti te smislene uzaludnosti i ljubavi česti su lajtmotivi koji se provlače kroz pjesme i spotove; simbolika je izuzetno bitna Mnogim Drugima te je koriste često, ustrajno i simbolično. Uz čvrstu ritam sekciju koju predvodi Mirko Burazer, a nestašno slijedi Filip Kovačević, kostur nose mandolina i melodiozne akustične i električne gitare Ante Jelinčića i Martina Zlopaše. Dubokim basom sliku ovog benda boji Martin Mandir, dok brass sekcija koju čine Ivan Perković Roko Vidakovićpomiče postavljene granice i ubrizgava injekciju plesa i euforije, a ponekad mistike i melankolije. Drugi studijski album najavili su ove godine prvim singlom „Galileo“ kojeg su snimili s Valentinom Boškovićem, a nastavak se zove „Dinosaur“, aktualni hit koji se ponovno dotiče prirodnog bogatstva. Mnogi Drugi nastupaju na Rock maratonu 30. kolovoza.

Ante Cash, pravim imenom Ante Vlašić, rođen je u Imotskom 1986. godine i hrvatski je glazbenik, te osnivač i član sastava Zebrax. Također je jedan od debitanata CMC 200 Slavonija festa. Diskografsku karijeru započinje 2005. godine albumom „U ime oca i novca“, a njegov nasljednik izlazi 2007. godine („Gotovinski popust“) koji predstavlja suradnju s Edom Maajkom u pjesmi “Đe si buraz” i pjesmu “Nema cijene” koja je postalaslužbena himna Hrvatskog olimpijskog odbora. Nakon toga je uslijedila suradnja sArsenom Dedićem u singlu “Tamo da putujem” koji je duže vremena egzistirao na većini domaćih top ljestvica. Treći album „Zloćko, a ne zločinac“, koji je objavljen za Croatia Records, otvorio je singlovima “Danke Deutschland” i “Cigla je stigla“ ft. Shamso69, a osobito popularan postao je nakon pjesme “Vatreni Zmajevi” koju je objavio uoči Svjetskog prvenstva u nogometu u Brazilu 2014.. Posvetio ju je nogometnimreprezentacijama Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Nakon što je čuo pjesmu, bosanskohercegovački nogometaš Edin Džeko je Cashu poklonio kopačke sa svojim potpisom. No, prava popularnost tek stiže singlovima „Vakula“ ft. Saša Antić,„Angelina Jolie“ i pogotovo „Ante“ koji su postali ultimativni hitovi i nezaobilazni dio playlista većine radijskih postaja u Hrvatskoj. Osim spomenutih suradnji, Ante Cash je tijekom karijere snimao pjesme i s Lanom Jurčević („Vrti mi se“), Postolar Tripperom („Milena“), a tu su i suradnje s Laudato TV Bandom i Rafom na navijačkoj pjesmi„Naprijed Kauboji“ za Europsko rukometno prvenstvo 2018. godine te s grupom Pavelna pjesmi „Mećava“. Ante Cash na CMC 200 Slavonija fest dolazi u subotu 31. kolovoza s novom pjesmom „Maslinovo ulje“.

CMC televizija u suradnji s Gradom Slavonskim Brodom i Turističkom zajednicom grada ove godine organizira CMC 200 Slavonija fest 30. i 31. kolovoza u tvrđavi Brod. Prve večeri, na Rock maratonu, nastupaju Mile Kekin, Who See, Dejan Cukić, the Karambol, Mnogi Drugi, Orvel, BluVinil, Cloud 68, Dusty Hats i KIT Karson. Druge, glavne festivalske večeri nastupaju Prljavo kazalište, Davorin i Bogovići, Kiki Lesendrić & Piloti, Krle i Inspektori, Helem nejse, Bang Bang, Flyer, Adastra, Ante cash, Fluentes, Diogen i Komuna.

Foto: Ivan Matković