Shortparis – post pop senzacija iz Rusije krajem mjeseca dolazi u Močvaru
3. rujna 2019.
Music Box (10960 Članci)
Podijeli

Shortparis – post pop senzacija iz Rusije krajem mjeseca dolazi u Močvaru

Već desetljećima unatrag dominantni glazbeni trendovi i izvođači dolaze sa Zapada i kroz marketinške kanale američke i britanske glazbene industrije.

Ipak, redovito se na glazbenom tržištu pojavljuju pukotine kroz koje glazba iz regije Istočne Europe (jednako kao i afrička world glazba i brojne druge “off” scene) nalazi svoj siguran put kod slušatelja na Zapadu i donosi svježinu i uzbudljivost koja se na lokalnim tržištima gubi u moru copy/paste bendova koje industrija svakodnevno plasira slušateljima.

Shortparis su jedan od tih novih, uzbudljivih i autentičnih bendova. Dolaze iz St Petersburga i već sada ih prati glas najboljeg live benda iz Rusije, a brojni koncerti koje su odsvirali kroz nekoliko posljednjih godina na europskim pozornicama potvrdili su te glasine i dodatno povećali “hype” koji Shortparis imaju. Svi koji su ih početkom 2018. godine gledali na ljubljanskom festivalu MENT, Shortparis opisuju kao jedno od najboljih glazbenih i koncertnih iskustava i sretni smo da su se na svojoj prvoj europskoj turneji Shortparis osim povratka u Ljubljanu odlučili koncertno predstaviti i u Zagrebu.

Predvođeni jedinstvenim pjevačem Nikolay Komiaginom, Shortparis u svojoj eksplozivnoj glazbi kombiniraju brojne post punk, experimental, noise, electronica i industrial obrasce stavljajući bend blisko Liarsima ili Healthu, no odlaze i puno dalje od tih usporedbi. Svi koji su gledali Shortparis ističu jedinstveni Komiaginov live nastup koji je blizak jednako Ianu Curtisu koliko i Davidu Bowieju, dok iza njega četveročlani bend radi jedinstveni glazbeni melting pot u kome se izmjenjuju techno ritmovi, harmonika i tradicionalne ruske melodije, freak elektronika i post-industrial jednih Einstürzende Neubauten.

Shortparis su do sada objavili dva albuma – “Дочери” (2013.) i “Пасха”(2017.), dok na ovoj turneju predstavljaju nove, svježe materijale kojima bi se širem slušateljstvu trebali predstaviti uskoro s trećim albumom koji je u pripremi, a koga je krajem 2018. godine najavio singl “Страшно”.

Upad u pretprodaji: 50 kuna, na dan događanja na blagajni kluba 65 kuna.

Pretprodajna mjesta: entrio.hr/outlets
Online prodaja ulaznica: bit.ly/shortparis-mochvara

Foto: Sasha Mademuaselle