IZVJEŠĆE/FOTO: Somi očaravajućim koncertom otvorila 2. Backstage Live Pula!
23. rujna 2019.
Music Box (6689 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Somi očaravajućim koncertom otvorila 2. Backstage Live Pula!

Američka pjevačica Somi opravdala je baš sva očekivanja publike i kritike kao i sve epitete koji se vežu uz nju, te vrhunskom izvedbom otvorila festival „2. Backstage Live Pula 2019“.

Bio je ovo njen prvi nastup u Hrvatskoj, a na pozornici su joj se ovom prilikom pridružili također vrhunski glazbenici koji su omogućili da njen glas i baš kao i snažna poruka njenih pjesama što bolje dopre do publike u kazalištu: pijanist Toru Dodo, basist Keith Witty, gitarist Herve Samb koji godinama surađuje s njom u raznim kombinacijama te bubnjar Anwar Marshall.

Set lista je obuhvaćala pjesme s hvaljenih albuma “The Lagos Music Salon” i “Petite Afrique”, a publiku su počastili i s čak dva bisa. Koncert su završili prekrasnom baladom pjesmom „Ginger Me Slowly“. Set lista je obuhvatila i „Holy Room“, „Last Song“, “Two-Dollar Day”, “Black Enough”, “Like Dakar” i “Ankara Sundays”, ali i obradu Stingove “Englishman in New York” koju je djelomično izmijenila kako bi istaknula još uvijek prisutan problem rasizma.

Somi pjesmama pokazuje posvećenost afričkoj glazbi, Harlemu, roditeljima imigrantima, mentoru Hughu Masekeli, hrabrim ženama, posebno onima u Nigeriji… Kad se tome pridodaju njezine vokalne sposobnosti (četiri oktave) i iskrena izvedba, ne čudi što je uspoređuju s glazbenim divama kao što su Dianne Reeves, Miriam Makeba i Nina Simone.

Somi je bila oduševljena Pulom i lokalnim specijalitetima, Istarskim narodnim kazalištem i publikom, što je podijelila i na svojem Instagramu. A publika je iskrenim pljeskom i pozivom na bis nagradila njenu angažiranost i predanost.

5. listopada će u sklopu 2. Backstage Live Pula 2019. nastupiti virtuoz na gitari – gitarista Charlie Hunter i pjevačica Lucy Woodward, koji s nestrpljenjem iščekuju dolazak u Pulu. 29. listopada nastupit će jedinstveni Mingus Big Band, a 12. studenoga pijanist Jason Moran sa svojim triom Bandwagoon.

Ulaznice su dostupne na prodajnim mjestima Eventima, blagajni Istarskog narodnog kazališta ili online na www.eventim.hr i www.ink.hr

Izvor: Menart

Foto: Davor Hrvoj