Vrhunski jazz gitarist Pavle Miljenović predstavio drugi album “Upper Structures”
27. rujna 2019.
Music Box (10960 Članci)
Podijeli

Vrhunski jazz gitarist Pavle Miljenović predstavio drugi album “Upper Structures”

Pavle Miljenović iznimno je talentirani jazz gitarist čiji je prošlogodišnji album prvijenac “Begin.” naišao na sjajne kritike i otvorio Pavlu put prema samom vrhu regionalnog jazza.

Na nastavak Pavlove gitarističke jazz priče nismo morali dugo čekati – obrisi novog albuma počeli su se nazirati dok je još trajao rad na prvijencu. “Upper Structures” novi je njegov studijski uradak s osam autorskih kompozicija za koje je opet okupio vrhunske glazbenike u formi kvarteta. Tomaž Gajšt na trubi, Adriano Bernobić na bubnjevima i Zvonimir Šestak na kontrabasu uz Pavla na gitari isporučili su vrhunsko djelo – od prve kompozicije “The Great Hope” do posljednje “A Big Job”.

“‘Upper Structures’ nastao je iz potrebe za novim smjerom i zvukom u mojem komponiranju jazz glazbe i zbog toga sam i oformio drugačiji sastav. Bend sačinjavaju vrhunski jazz glazbenici s ovih prostora: Tomaž Gajšt – po meni najbolji mladi slovenski trubač koji se pojavio u zadnje vrijeme poznat nama po suradnji sa Zvjezdanom Ružićem, zatim Zvonimir Šestak – prvoklasni kontrabasist s kojim dijelim cijelu svoju glazbenu prošlost, te Adriano Bernobić – bubnjar s kojim surađujem već godinama i na kojeg se mogu potpuno osloniti i svi oni mogu dovesti moju glazbu na jednu višu razinu umjetničkog stvaralaštva na čemu sam zahvalan. Dok sam komponirao svoj prvi album fokusirao sam se na atmosferu i razvoj melodije i forme, a na ovom albumu sam ulazio dublje u proučavanje nefunkcionalne harmonije kao posvetu kompozitorima 20. stoljeća koji su ostavili trag na meni i izazovom kako pronaći ljepotu melodija i strukturu u nečemu nepredvidivom. Smatram da smo zajedno uspjeli u tome i nadam se da će se slušateljima svidjeti naša kreacija. Jazz je vječno istraživanje i svi nam se mogu pridružiti na tom putovanju”, rekao je Pavle povodom novog albuma.

Producent uz Pavla, a ujedno i snimatelj te zaslužan za miks i mastering, je Luka Grubišić Čabo. Koliko je bitna glazba toliko je bitna i vizualna priča albuma – Vladimir Rnjak fantastično je likovno zaokružio „Upper Structures”.

Kako Pavle kaže, jazz je vječno istraživanje, a on kompozitor koji s tog putovanja uvijek donese ono najbolje – “Upper Structures” je potvrda toga.

Foto: Arhiva