FOTO: Dan prodavaonica ploča obilježen i u Hrvatskoj brojnim koncertima i događanjima
13. travnja 2019.
Music Box (10744 Članci)
Podijeli

FOTO: Dan prodavaonica ploča obilježen i u Hrvatskoj brojnim koncertima i događanjima

Danas je u cijelome svijetu obilježen Dan prodavaonica ploča, posvećen diskografskoj industriji i izvornom mjestu koje posjećuju ljubitelji glazbe. Glazbene prodavaonice u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku tom su prigodom pripremile posjetiteljima bogati program – brojne nastupe, popuste i posebna glazbena izdanja, a Hrvatska diskografska udruga je ovom prilikom dodijelila i jedno Posebno priznanje za promociju domaće glazbe i  doprinos domaćoj diskografiji.

Hrvatska diskografska udruga (HDU) šestu je godinu zaredom bogatim programom obilježila Dan prodavaonica ploča. Record Store Day obilježen je ovog vikenda ekskluzivnim i raritetnim CD i vinilnim izdanjima te popustima, a u Zagrebu i Rijeci za ljubitelje glazbe organiziran je niz besplatnih nastupa u glazbenim prodavaonicama, kao i druženje s izvođačima. Dan prodavaonica ploča službeno je započeo u Zagrebu u Novoj ploči, gdje su se okupili brojni domaći izvođači, predstavnici diskografskih kuće, ostali predstavnici glazbenog sektora i brojni mediji. Ovogodišnji ambasadori Dana prodavaonica ploča su Franka, Željko Bebek i Pravila igre koji su sa fanovima podijelili vlastita glazbena iskustva i pozvali ih da vrednuju kulturu kupovanja albuma.

Centar Zagreba okupio je na stotine građana koji su na lokacijama Nove ploče, Dancing Bear shopa te Boogie kluba poslušali besplatne glazbene nastupe i predstavljanje ploča, a nisu propustili niti druženje s ambasadorima i ostalim izvođačima. Hrvatska diskografska udruga ovom je prilikom dodijelila i posebno priznanje Daliboru Petku za promociju i doprinos domaćoj diskografiji.

U zagrebačkoj Novoj ploči uz to su održani i nastupi Davida Temelkova, Jure Brkljače, Matije Cveka, Marka Kutlića i Nele, grupe iZLET, Matta Shafta, Nere, Dominika Blaževca, Suicidala, Stele, Zwouka i BluVinila. Na ovom su druženju bili prisutni i ambasadori, Željko Bebek, Pravila igre i Franka, kao i ostali izvođači s domaće glazbene scene.

Istovremeno, u Dancing Bear shopu u Zagrebu, posjetitelji su pratili nastupe izvođača Tram 11, Ogenja, Solarova, Gordane Marković i Sunnysidersa, a Gile iz Električnog orgazma i Tram 11 potpisivali su svoje albume i družili se s prisutnima. Također, Aquarius Records pripremio je prigodan program u Boogie klubu te predstavio treću u nizu serije AQ vinila, a na predstavljanju su bili prisutni Boris Štok, Mangroove, Mayales, Jinx, Cubismo, Detour, Šo!Mazgoon, Sara Renar, The Bastardz, Songkillers te drugi gosti.

U Rijeci je pak u Dallas Music shopu prijepodnevni program uključio nastupe i druženja s Nikolinom Tomljanović, Sandrom Bastiančić, Mirnom Škrgatić, Leone i Atmospheric, a pridružile su im se i posebne gošće – Punčke.

Popusti i posebna glazbena izdanja do kraja tjedna dostupni su u prodavaonicama Croatia Recordsa u Zagrebu, Rijeci i Splitu, zatim Aquarius Music shopu u Zagrebu, Dancing Bear prodavaonicama u Zagrebu i Osijeku, Dallas Music shopu u Rijeci, Menart multimedijalnoj knjižari u Zagrebu te na webshopovima Scardone, Hit Recordsa i Cedeterije.

Foto: Marko Šolić