Novi fosili proslavili 50 godina i dobili Multi-platinum award
4. listopada 2019.
Music Box (9752 Članci)
Podijeli

Novi fosili proslavili 50 godina i dobili Multi-platinum award

S prepunom Koncertnom dvoranom Vatroslav Lisinski, grupa Novi fosili ovog je tjedna u dva koncerta proslavila 50 godina svojeg postojanja.

Od samog osnutka 1969. godina ova grupa je širila „dobre vibracije“ svojim pjesmama i oduprla se godinama te zadržala status omiljenih glazbenika među slušateljima. Iza njih su brojne važne diskografske nagrade, inozemni festivali i natjecanja, kao i značajne brojke u tiraži koje ih danas čine rekordnom pop skupinom kada je riječ o prodaji albuma na našim područjima.

Prilikom obilježavanja 50. obljetnice Novih fosila, na drugome koncertu Hrvatska diskografska udruga predala je u ruke članova priznanje za 50 godina diskografskih dostignuća. Priznanje Multi-platinum Award uručio je Želimir Babogredac, predsjednik Hrvatske diskografske udruge i direktor Croatia Recordsa, nekadašnje diskografske kuće Jugoton gdje su Novi fosili „začeli“ svoja diskografska djela.

Njihovi albumi u povijesti diskografije naših područja jedni su od najprodavanijih s rekordnim zabilježenim brojkama. Njihove pjesme poput “Košulja plava”, “Šuti moj dječače plavi”, “Reci mi tiho”, “Da te ne volim” i drugih, zapamćeni su hitovi koji i danas imaju rezerviran prostor u radijskom eteru, ali i srcima slušatelja. Godine 1987. predstavili su Jugoslaviju na Eurovizijskom natjecanju u Bruxellesu s pjesmom “Ja sam za ples” kada su osvojili četvrto mjesto. Navedeni singl s pjesmom objavljen je u devet europskih zemalja.

Dvodnevni veličanstveni nastup pripao je troje današnjih članova. Uz Sanju, bili su tu Marinko Colnago, jedini član benda koji je ovdje od samog osnutka 1969. te Vladimir Kočiš Zec, kojeg nazivaju još i „dobrim duhom benda“.

Priznanje će biti uručeno i Rajku Dujmiću, članu grupe kojemu su tijekom koncerta bile posvećene brojne ovacije, a Sanja je publiku zamolila da mu požele što brže ozdravljenje. Posthumno priznanje dobit će i Đurđica Barlović, Slobodan Momčilović Moka i Nenad Šarić.

Novi fosili službeno su najtiražnija skupina koja se ikada pojavila na našoj glazbenoj sceni. Tome u prilog govore podaci da su svojevremeno bili najprodavaniji glazbeni sastav, a njihov album Budi uvijek blizu iz 1981. prodan je u više od 710 tisuća primjeraka albuma, što je danas gotovo nezamislivo. Valja pritom naglasiti i da su njihovi albumi bili važna diskografska prekretnica, jedan od temeljnih primjera budućim naraštajima glazbenika, što se očituje i u činjenici da su i današnje generacije „zaluđene“ njihovom glazbom. S Novim fosilima smo odrastali, zabavljali se, a ovih dana prožele su nas duboke emocije zbog kojih zaista možemo reći – hvala na svemu u ovih 50 godina.

Foto: Samir Cerić Kovačević