Legendarni album Parafa “Zastave” reizdan na vinilu povodom 35. obljetnice
10. listopada 2019.
Music Box (7762 Članci)
Podijeli

Legendarni album Parafa “Zastave” reizdan na vinilu povodom 35. obljetnice

Nakon odlično primljenog box-seta Sabrana djela 1976.-1987., legendarni album Parafa Zastave (1984.g.) reizdan je na vinilu kao specijalno izdanje u povodu 35. obljetnice, s originalnim mixom i dodatnom skladom Metalci.

Album Zastave koji predstavlja njihovu treću fazu djelovanja, donosi najkompleksniji i najambiciozniji diskografski korak Parafa. Zastave su zaboravljeno remek-djelo hrvatske i jugoslavenske rock glazbe, vizionarski proplamsaj i svojevrsno proročanstvo svega zla koje se počelo događati u nekadašnjoj domovini tek koju godinu nakon što su Parafi prestali s radom.

Zastave govore o kolektivnim ritualima u temelju nekadašnje zajednice, premda njih vidimo i kao civilizacijsku matricu posvuda, s naglaskom na njihovoj mitskoj, arhetipskoj podlozi. Zbog svoje dosljedne umjetničke centriranosti, besprijekorne glazbeno-tekstualne egzekucije zadanoga smjera, koja je uz to iznjedrila mračno-privlačnu, zloguku emocionalnost i zbog svoje autentične oporbe okovima društvene zbilje, Zastave su jedan od vrhunaca jugoslavenskog rocka.

Zastave su jedan od najraritetnijih albuma na ovim prostorima s obzirom na malu inicijalnu nakladu, tako da će ovo obnovljeno izdanje razveseliti ponajviše ljubitelje vinilnih zapisa.

Album Zastave kao i CD box-set Sabrana djela 1976.-1987. Paraf će promovirati na velikoj regionalnoj turneji. Svirat će skladbe sa sva tri studijska albuma (A dan je tako lijepo počeo, Izleti i Zastave), u sklopu nastupa koji su dosad potvrđeni. Paraf će nastupiti u kombiniranoj postavi, s Vim Colom i Valterom Kocijančićem kao vokalima, članovima obje izvorne postave kao i glazbenicima koji su već nastupali u koncertnim postavama benda.

Potvrđeni nastupi:
14.12. Beograd (Dom omladine)
20.12. Rijeka (Pogon kulture, ex-Stereo)
13.02. Ljubljana (Cvetličarna, AntiValentinovo #2)
15.02. Zagreb (Boćarski dom – AntiValentinovo #5)

Foto: Goran Nemarnik Gus