IZVJEŠĆE: Bruno Mičetić Quintet u HNK Rijeka – jedna večer u kazalištu i sav taj jazz
29. listopada 2019.
Helena Ernoić (69 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE: Bruno Mičetić Quintet u HNK Rijeka – jedna večer u kazalištu i sav taj jazz

Ova jesen prolazi u popriličnoj gužvi. Barem kada su koncerti u pitanju. I često nas ostavljaju ne u dilemi, već u trilemi. Ovog vikenda, odabir je pao na Rijeku i jazz koncert koji je pripremio Bruno Mičetić Quintet pod nazivom One Night in the Theater.

Poznatog riječkog jazz gitaristu Brunu Mičetića smo imali prilike vidjeti u raznim izdanjima, od jazza do metala. Njegova posljednja dva albuma “Beauty of Your Soul” i “Capturing the Moment” kritika i publika je odlično prihvatila, ističući ga kao perspektivnog gitaristu na jazz sceni, što mu je osiguralo visoko mjesto na istoj. Sada je, po prvi put nastupio u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci. Večer je zamišljena kao presjek njegove karijere uz brojne goste.

Večer je otvorio pjesmom «Magic of Red Land» koja se nalazi na aktualnom albumu. Vidno uzbuđen, zahvalio se svima na dolasku i već na samom početku predstavio bend, odnosno quintet kojeg su činili Adriano Bernobić (bubnjevi), Bojan Skočilić (kontrabas i električni bas), Joe Kaplowitz (klavir i orgulje) i Vojkan Jocić (tenor i sopran saksofon). Za zagrijavanje publike, odmah se nastavilo u bržem tempu pjesmom “That’s What It Is”, koji je donio malo funka.

Prvi gost večeri je bio austrijski flamenco gitarist hrvatskih korijena Krunoslav Bagarić, koji je samo zbog ovog koncerta došao iz Beča, što je publika nagradila velikim pljeskom. Donijeli su nam fusion minute flamenca i gypsy jazza. Na set listi se našla još jedna pjesma s aktualnog albuma. Bila je to “Joyfull”, nakon koje se na pozornici pridružila kazališna glumica Renata Sabljak. Prvu pjesmu su ju pratili Bruno, Krunoslav i Vojkan, koji je oduševio na sopran saksofonu. A zatim su Bruno i Renata sami izveli pjesmu “Je suis malade”. Pjesmu koja je tehnički vrlo zahtjevna, Renata je izvela s lakoćom, što je publika nagradila velikim pljeskom.

Jedan od najvažnijih likova Brunine karijere je i Primož Grašič, slovenski gitarist svjetskog glasa, koji je bio Brunin mentor. Nakon odsvirane pjesme, obratio se publici s nekoliko riječi, prisječajući se kada mu je došao Brunin tata prilikom jedne svirke u Rijeci i rekao da «mali želi svirati jazz». Danas ga je istaknuo kao svestranog, jednog od rijetkih gitarista koji svira različite gitare (akustičnu, električnu…).

Posljednji gost večeri je bio pijanist Zvjezdan Ružić, koji je s Brunom izveo pjesmu “For Your Tears”. U vrlo emotivnoj interpretaciji gitare i klavira, doveli su nas do kraja koncerta, koji je zaključen uz plesnu “Luna Lena de Samba”.

Kroz nešto više od dva sata, jesenska večer je u kazališnoj atmosferi prošla kroz glazbenu raznolikost koju Mičetić donosi. S naglaskom na posljednja dva izdanja, večer su dodatno obogatili gosti i vrhunski glazbenici koji su se našli u ovom sastavu quinteta. Iako nešto dužeg trajanja, koncert je prikazao mnoge nijanse jazza i istinsku ljubav prema glazbi.