Toni Starešinić ima prvu solo ploču!
7. studenoga 2019.
Music Box (10960 Članci)
Podijeli

Toni Starešinić ima prvu solo ploču!

Ploča će biti u prodaji od 15. studenoga, a izdanje uključuje i kod za download digitalnog albuma. Izdanje neće biti dostupno na CD-u.

„Opisao bih ovu glazbu kao glazbu u slikama, dok sam je radio, više sam se osjećao kao slikar nego skladatelj. Sistem rada temeljio sam na bacanju boja/zvukova i oblikovanju kratkih linija/melodija. Slike su nastale brzopotezno, a istom tom brzinom se i odvijaju pred ušima slušatelja, jedna za drugom, kao film. Uostalom to joj je i bila prva namjena, da prati film. Međutim kada smo odvojili vizualni dio od zvučnog otvorila se potreba za dodatnim nijansama klavijatura, a tu mi je pomogao i prijatelj i glazbeni suradnik trubač Andrej Jakuš.”.Tim riječima cijenjeni glazbenik Toni Starešinić opisuje rad na svojoj prvoj solo ploči „Nesreća“ (Menart/HRT)! Ploča je soundtrack prve sezone dokumentarne serije “Nesreća”, redatelja Arsena Oremovića, emitirane na HTV-u.

Omot albuma je dvojezičan, na engleskom i hrvatskom, a soundtrack objavljen je u suizdanju Menarta i HRT-a.

“Fotografija je iz epizode o zeljezničkoj nesreći 1971, u kojoj je između ostalih, stradao nesretni policajac predstavljen na prednjoj strani omota koja je, s obzirom na to da je većina nesreća bila u starom sistemu, rađena u retro Yu štihu. Album je dvojezičan jer Tonijeva instrumentalna glazba s lakoćom nadilazi ovo podneblje, a i ona je rađena na retro “analogni” način pa je album mogao isti ovakav biti snimljen u 1970-ima, a opet je uzuzetno suvremen. Ako ću malo karikirati, to je za mene najbolji ex Yu instrumentalni elektronski album koji zapravo nikad nije snimljen. Tako da je dogovor s Menartom bio da ga radimo dvojezično za vanjska tržista kojem to retro pakiranje može biti dodatna vrijednost i intriga.”, komentira Arsen Oremović.

„Prvi put sam radio glazbu za jedan dokumentarni serijal, radi se serijalu „Nesreća“, redatelja Arsena Oremovića u kojem su prikazane velike prometne i prirodne tragedije koje su se desile u Hrvatskoj u vrijeme bivše i sadašnje države.“, ističe Toni.

S obzirom na to da je glazba u serijalu isključivo podređena slici i trajanju određenih slika, autor je na soundtrack izdanju odlučio proširiti teme i nadograditi te ih učiniti same sebi dovoljnima da mogu funkcionirati i bez slike:

Arsen Oremović kaže kako je Tonijeva glazba izuzetno pridonijela identitetu serije te je ponosan što će taj soundtrack biti Tonijev prvi solo album.

„Neki će songovi, doduše, biti prilagođeni novom kontekstu, svom životu bez pokretne slike, ali u osnovi ih je Toni i takvima zamislio, samo smo ih u nekim situacijama morali “suzbijati” da se ne sudaraju s događajima na ekranima. Drago mi je da predstavljanje albuma počelo prvim singlom “„Tema vlaka 216/Train 216 Shuffle” jer mi je to bila jedna od najdražih tema, odnosno to je jedna od rijetkih situacija u kojima sam scenu montirao i prilagođavao glazbi, a ne obrnuto.“, kaže redatelj i scenarist Arsen Oremović, napominjući kako skladba ima izuzetno jak i hipnotičan ritam, pa je u konačnici koncipirao i takav spot koji se naslanja na epizodu o željezničkoj nesreći iz 1974. godine, ali je njegov stil potpuno drukčiji.

Glazba je ambijentalnog elektro-akustičnog karatkera, odnosno Toni Starešinić je opisuje kao glazbu u slikama jer se ne radi o klasičnim kompozicijama:

“Cijeli soundtrack sam snimio u svom studiju Tonic Electronic i baziran je na Moog, Dave Smith i Korg klavijaturama.“

Tonija Starešinića znamo iz bendova Chui i Mangroove, a prati i Josipu Lisac i Edu Maajku. No unatoč gustom rasporedu,Toni je napravio i svoj  prvi soundtrack za dokumentarni serijal. Prva sezona serijala je bila jedna od najgledanijih emisija na HTV-u, a u tijeku je i snimanje druge sezone.