Pioniri heavy metala Judas Priest najavili dolazak u Ljubljanu
9. studenoga 2019.
Music Box (7303 Članci)
Podijeli

Pioniri heavy metala Judas Priest najavili dolazak u Ljubljanu

Malo je heavy metal bendova koji su tijekom svoje 50-godišnje karijere imali takav uspjeh kao britanski bend Judas Priest. Kako bi obilježili ovu obljetnicu, 2020. godine kreću na epsku turneju.

Njihova energija i utjecaj ostaju netaknuti, o čemu svjedoči i činjenica da je prošlogodišnji album “Firepower” rangiran na najvišu poziciju od svih njihovih albuma. Nominirani su za Rock ‘n’ Roll Hall of Fame, dobili su nagradu Grammy za najbolju metal izvedbu u 2010. godini, a nagradu VH1 dobili su 2006. godine.

Judas Priest osnovani su 1969. godine u Birminghamu u Velikoj Britaniji, što se smatra jednom od kolijevki heavy metala. Rob Halford, Glenn Tipton, K.K. Downing i Ian Hill tvorili su jezgru benda, a tijekom godine su se mnogi bubnjari izmjenjivali. Zajedno su bili više nego spremni zauvijek promijeniti heavy metal. Nakon probnog razdoblja od pet godina, 1974. godine objavljen je debitantski album “Rocka Rola”, nakon čega su uslijedila četiri albuma na kojima su bili hitovi poput “Diamonds and Rust” i “Hell Bent for Leather”.

Judas Priest su bili jedan od prvih metal bendova koji su nosili lananu kožu, opremu koju je Halford navodno pokupio u lokalnoj trgovini S&M dodataka. No ovaj su izgled ubrzo usvojili svi ljubitelji metala, pa se i danas smatra “službenim” kostimom ljubitelja ove vrste glazbe.

Veliki iskorak za bend dogodio se sa šestim albumom “British Steel” iz 1980. na kojem su se našli “Breaking the Law” (koju su kasnije usvojili crtani likovi Beavis i Butt-head) i “Living After Midnight”. Bend je dominirao metal scenom 1980-ih, izdavši još pet albuma čime su postail atrakcija stadiona, nastupivši na prvom festivalu Monsters of Rock u Donington Parku 1980. i 1985. godine, a bili su i dio dobrotvornog koncerta Live Aid u Philadelphiji.

Zalili su i u hard rock vode s albumima “Turbo” (1986.) i “Ram it Down” (1988.), a 1990. izdali su, prema većini, najupečatljiviju ploču svoje karijere, “Painkiller”. 2004. godine bili su posebni gosti festivala Ozzfest te su svirali uz bok Black Sabbatha, a onda su godinu dana kasnije objavili svoj petnaesti studijski album “Angel of Retribution”.

2008. godine izdali su dvostruki konceptni album “Nostradamus,” a godinu kasnije “A Touch of Evil: Live”, koji je također sadržavao bombastičnu izvedbu pjesme “Dissident Aggressor”, što im je donijelo Grammy.

Kako bi obilježili 30. godišnjicu “British Steela”, izdali su posebnu verziju albuma na dva CD-a, kojom su okrunili turneju, a zatim objavili i koncertni DVD.

K. K. je 2011. godine najavio svoj odlazak što ih nije zaustavilo, pa su odlučili nastaviti i doveli gitarista Richieja Faulknera u svoje redove. Ovaj potez osvježio je bend i stekao nove sljedbenike iznenađujućim, ali izvanrednim nastupom u showu “American Idol”.

Sedamnaesti album, “Redeemer of Souls”, objavljen je 2014. godine, dosegnuvši šesto mjesto na ljestvici albuma u Americi, a uslijedila je i turneja. Naravno, nisu izbjegli nominaciju za The Rock’n’roll Hall of Fame, ali godinu dana kasnije izdali su cijenjeni i još uvijek aktualni “Firepower” album koji ih je još jednom odveo na turneju širom svijeta.

Judas Priest, međutim, ne prestaju jer nastavljaju svoje svjetske heavy metal okupacije tijekom jubilarne godine. Turneja je nazvana “50 godina heavy metala”. Tako dolaze i 14. srpnja 2020. u dvoranu Stožice u Ljubljanu. Ulaznice će biti u prodaji od 12. studenog.