“20 godina s preprekama” – prva biografija benda Vatra
16. studenoga 2019.
Music Box (10954 Članci)
Podijeli

“20 godina s preprekama” – prva biografija benda Vatra

Vatrenim nastupom u Paviljonu 6 na Interliberu, hit singlom ‘Nama se nikud ne žuri’ grupa Vatra otvorila je u četvrtak promociju biografije ’20 GODINA S PREPREKAMA’ nastalu iz pera šibenskog novinara i pisca Marka Podruga. 

Nakon mjeseci skupljanja materijala i priprema, Podrug je u knjizi sažeo presjek njihove dvadesetogodišnje karijere te iznio ključne prepreke s kojima se Vatra susretala na putu do slave i popularnosti.

“Vatra je imala tu nevolju da je bend iz provincije koji je došao u Zagreb, i samim time su imali više problema nego bendovi koji su ‘rođeni’ u Zagrebu. To nije bajka, to su stvarni problemi – usponi i padovi. Život jednog benda uglavnom čini 99 posto problema, dok je tek onaj jedan posto onaj trenutak kad se popnu na binu i osjete tu sreću, taj hipe. Htio sam iz njih izvući nešto o tih 99 posto”, rekao je Podrug.

Za Vatru je to od početka bila borba na ”više razina”, a Podrug u knjizi navodi ukupno 10 prepreka koje je virovitički bend morao savladati da bi danas bili tu gdje su sada.

“Moja je ideja bila iznijeti neke najveće prepreke koje su uspjeli nadići da bi sada sjedili ovdje i govorili o svojoj biografiji”, pojasnio je Podrug.  Plan mu je bio “izvući iskreno iz njih sve ono o čemu misle pričati, a ono o čemu ne misle govoriti – ne moraju, ali su o onome što su željeli govoriti morali biti skroz iskreni. Tako da sve ono što je u knjizi, poprilično odgovara realnom stanju”, navodi Podrug.

Biografija je objavljena u izdanju Dallas Recordsa, a kako je i sam Dečak rekao, budući da je ”sve i počelo pjesmom” uz biografiju dolazi i album ”VATRA XX UŽIVO”, ujedno i njihov prvi live električni album na kojem se nalazi 18 live pjesama sa slavljeničkog koncerta održanog u travnju ove godine u Domu sportova.

Foto: Saša Welles