IZVJEŠĆE/FOTO: Pozitivan koncert otišao u povijest – hvala na 15 godina ljubavi!
24. studenoga 2019.
Nikola Knežević (2745 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Pozitivan koncert otišao u povijest – hvala na 15 godina ljubavi!

Dva su velika glazbena projekta imali svoje zadnje koncerte ovoga vikenda, Žedno uho je otišlo u povijest iz Tvornice kulture, a Pozitivan koncert iz Doma sportova.

Za razliku od prve, druga večer nije mogla bolje početi, a za to je zaslužan dub/reggae/ska sastav Antenat koji je svojom impresivnom svirkom itekako rasplesao publiku. Razbacao se po pozornici i frontmen Nenad Kovačić koji je čas pjevao, čas bio za udaraljkama ili bio u obje uloge u isto vrijeme, a psihodelični puhački instrumenti, sjajni reggae gitaristički riffovi, plesna ritam sekcija i lude dionice na klavijaturama bili su samo šlag na torti. Šteta što se publika tek okupljala jer Antenat zaslužuju još više ljudi ispred pozornice, ali i bolji termin.

U Dom sportova vratili su se Tram 11, dvojac zbog kojeg su neki isključivo došli na Pozitivac. Čuli smo cijeli niz hitova, poput “Samo kod nas”, “Kaj ima lima?”, “Zlo i naopako” i drugih, a zbog kojih se i danas smatraju vladarima regionalnog hip hopa. No, nastup je bio dosta mlak po pitanju njihove energije, kao da im se nije dalo nastupiti, iako je publika bila oduševljena. No, jasno je bilo da su mnogi ponovno došli zbog Dubioza kolektiva koji je priuštio i drugu nezaboravnu večer zaredom. Iako su meni osobno s godinama otišli u nešto komercijalnijem smjeru pa su tako i neke stare hitove pretvorili iz ska, dub i reggae žanra u rockerskiji zvuk. Stoga često znaju pjesme zvučati dosta slično pa u nekom trenutku postati i monotone. Plus već jedno izvjesno vrijeme ubacuju određene igre između pjesama, što očito odgovara publici pa i to dočekaju s apsolutnim osmijehom na licu. I što je najvažnije – prihvate igru!

Dubioza kolektiv nije nešto previše različita bila u setovima pa smo i ovoga puta čuli hitove “Tranzicija”, “U.S.A.”, “Blam”, “Firma ilegal”, “Kažu”, “Himna generacije” i druge. Rijetko se čuju one na engleskom jeziku, pogotovo s početka karijere, iako su možda i najbriljantnije u njihovoj diskografiji.

No, jedno se mora priznati, dečki sviraju savršeno, bez greške, te su postali uigrani u tolikoj mjeri kao da je riječ o nečemu što je izmontirano u nekom softwareu. Nevjerojatni su, pogotovo u energetskom smislu i doista su najuspješniji po tom pitanju u cijeloj našoj regiji. Bez obzira što im se zvuk promijenio u stavovima su ostali isti. Pa tako i dalje u uvodima svojih nastupa puštaju snimke koje pozivaju na borbu protiv svakih oblika mržnje i šaljivo poručuju ako netko u publici vidi homofoba, pedofila ili fašista da pozove nekoliko zaštitara kako bi ih izveli van u najmanju ruku. Prve večeri je samo za ovu prigodu takvu poruku snimio Davor Gobac iz Psihomodo popa, a druge večeri Tarik Filipović. I Tram 11 su, a što sam zaboravio spomenuti, tijekom svojeg nastupa podržali sve prosvjetare koji se ovih dana bore za svoja prava, a Dubioza kolektiv pozvala je na pozornicu inicijativu “Dobrodošli” koja se bori za prava izbjeglica. Bez obzira što je ovo Pozitivan koncert i što se ovdje širi ljubav, a ne mržnja, mislim da nije bilo mjesta govorancijama o izbjeglicama i antipolitičkim stavovima takve vrste. DK je išla čak i toliko daleko da je molila publiku da ispred Doma sportova dâ potpis podrške “lažnom” Milanu Bandiću za predstojeće izbore. Koliko znam ovaj događaj organizirao se povodom Svjetskog dana AIDS-a, a kojeg su rijetki spominjali u ova dva dana. Očito da je netko polupao lončiće.

Oproštaj od Pozitivca svojim nastupom omogućio je Krankšvester, hip-hop duo prije čijeg dolaska je dobar dio publike, pogotovo s tribina, otišao jer je bilo preočito zbog koga se najviše došlo u ova dva dana, ali je bez obzira na tu činjenicu ponovno zablistao. Druge večeri prosjek godina u publici bio je dosta manji pa su klinci popunili prve redove, a čak je jedan i završio na pozornici ranije s Dubiozom. “Liz Taylor”, “Gaber”, “Slava”, “Tvoje dupe govori 1000 jezika” i ostale slavne i neslavne našle su se na Krankšvesterovoj Sett listi. Čak se u jednom trenutku pridružio i Mrle koji je zajedno s Krankšvesterom izveo novu verziju pjesme “Ženu varam”, što je bilo i više nego dovoljno za završetak Pozitivca.

Dugih 15 godina ovo je bio jedan od najvažnijih koncertnih događaja godine u Zagrebu, a preko pozornice prošla su neka od najvećih regionalnih glazbenih imena, čak i pokoje strano. Ono što je najvažnije, poruka je iz godine u godinu bila sve snažnija – važno je educirati se o AIDS-u i virusu HIV-a, te poticati društvo na testiranje i odgovorno ponašanje, pogotovo mlađu publiku. Stoga, učite na primjeru Pozitivca i tko zna -možda se rodi neki novi i zdravi Pozitivac koji će nastaviti ovu plemenitu misiju. Hvala vam!

Foto: Nikola Knežević