Seks, zločin i politika – filmska glazba Alfija Kabilja uskoro na vinilu
8. prosinca 2019.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

Seks, zločin i politika – filmska glazba Alfija Kabilja uskoro na vinilu

Zagrebačko-riječka izdavačka kuća Fox & His Friends uskoro objavljuje kolekciju filmske glazbe Alfija Kabilja koju je proslavljeni hrvatski kompozitor skladao za klasike domaćeg žanrovskog filma.

Urednici i vlasnici izdavačke kuće Leri Ahel i Željko Luketić ovo su izdanje pripremali godinu dana, istražujući zvučni materijal i birajući iz autorove arhive najbolje teme koje su uključili na izdanje internacionalnog naslova ‘Sex, Crime & Politics: Cinematic Disco, Jazz & Electronica from Yugoslavia 1974-1984‘. Naslov je izveden iz motiva šest filmova, među kojima su prvi domaći ‘mekani pornić’ Nikole Babića ‘Medeni mjesec’, zatim kultna kriminalistička drama Antuna Vrdoljaka ‘Deps‘, ‘Novinar‘ i ‘Ambasador‘ Fadila Hadžića, ‘Usporeno kretanje’ Vanče Kljakovića i ‘Zločin u školi’ Branka Ivande. Većina glazbenih tema objavljuje se prvi put i posebno je pripremljena i restaurirana za potrebe audiofilskog vinila. Format je to, koji unatoč najavljenoj propasti 1990-tih, ne samo da je preživio, nego sve više zauzima donedavnu poziciju digitalnih nosača zvuka.

Alfi Kabiljo rođen je 1935. godine u Zagrebu. Iako je u osmom desetljeću života, on i dalje stvara glazbu, komponira i vodi aktivan društveni život. U svojoj karijeri snimio je glazbu za preko 50 filmova, stotinjak televizijskih emisija i serijala, te svojim radom popratio i pomogao karijere mnogih domaćih zvijezda pop-glazbe, poput Tereze Kesovije, Vice Vukova, Ane Štefok, Radojke Šverko i mnogih drugih. Autor je brojnih mjuzikla i glazbe za kazalište, pa ga zato i kolokvijalno zovu „Kralj mjuzikla“, jer je „Jalta, Jalta“ koju supotpisuje, od svoje premijere 1971. godine pa sve do danas, izvedena rekordnih tisuću puta. Kabiljo je školovani arhitekt, no glazbenu edukaciju nastavio je u Parizu, gdje odlučuje potpuno se posvetiti glazbi. Žanrovski širok i u najnovijim glazbenim trendovima informiran, nikada nije pristao glazbu dijeliti na više ili manje vrijednu, popularnu ili (ne)ozbiljnu, pa tako na ploči „Seks, zločin i politika“ smjelo ulazi u jazz, funk i disco zvuk kao idealno sazvučje mračnog, kriminalnog i noćnog života u Zagrebu sedamdesetih.

Majstorstvo Alfija Kabilja u filmskoj glazbi prepoznali su i inozemni producenti, što ga od sredine osamdesetih odvodi u Hollywood, gdje snima za MGM i za filmove u kojima nastupaju zvijezde poput Sharon Stone. Za svoj rad na filmu ‘Sky Bandits’ (1986.), snima zajedno s londonskim The National Philharmonic Orchestra, što kasnije objavljuje najuglednija svjetska diskografska kuća Varèse Sarabande koja ga na svom obljetničkom izdanju stavlja rame uz rame sa zvijezdama filmske glazbe poput Billa Contija, Alana Silvestrija, Elmera Bernsteina, Basila Poledourisa, Hansa Zimmera, Jerryja Goldsmitha i Johna Williamsa. Dobitnik je brojnih strukovnih nagrada, a kao kompozitor i/ili dirigent proputovao je sve kontinente i nastupao na najvažnijim festivalima. U svom glazbenom izrazu rado pristupa raznolikim eksperimentima, poput onih sa elektronskom glazbom, te je jedan od rijetkih domaćih glazbenika koji su imali prilike raditi i na skupoj i vrhunskoj opremi poput Fairlighta CMI kojega su osamdesetih godina mogla imati samo birana imena poput The Art Of Noise, Jeana Michela Jarrea Herbie Hancocka.

Dvadeset tema iz šest filmova okupljenih na ploči ‘Sex, Crime & Politics: Cinematic Disco, Jazz & Electronica from Yugoslavia 1974-1984‘, jedinstven je pokušaj revalorizacije i kulturne kontekstualizacije domaće glazbene i filmske baštine koja je uglavnom nezanimljiva komercijalnim izdavačima. Ovo izdanje nastavak je istraživačkih i kuratorski zahtjevnih preokupacija izdavačke kuće Fox & His Friends koja je domaću javnost već upoznala s biranim radovima kompozitora Tomislava Simovića, multimedijske skupine Nova Evropa i osobito hvaljenom selekcijom plesne glazbe „Socijalistički disco – Ples iza jugoslavenske baršunaste zavjese 1977-1987“ ‘Sex, Crime & Politics: Cinematic Disco, Jazz & Electronica from Yugoslavia 1974-1984‘ izlazi 20. prosinca, a u svjetskoj distribuciji nizozemske kuće Clone naći će se u siječnju 2020. godine. 

Foto: Osobna arhiva Alfija Kabilja