Pijanist Zvjezdan Ružić predstavio publici svoju bajku na vodi
1. veljače 2020.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

Pijanist Zvjezdan Ružić predstavio publici svoju bajku na vodi

‘Pianotron’, posljednji projekt pijanista Zvjezdana Ružića, peterostrukog dobitnika Porina, zasluženo je bio glavna točka, velike trodnevne manifestacije povodom 225. obljetnice Dana parka Maksimir. 

Pianotron je jedinstvena „suradnja“ dvaju instrumenata koje Ružić istovremeno svira – lijeva ruka na mellotronu (analognom sintisajzeru kojeg su davnih dana proslavili Beatlesi), a desna ruka na klaviru, čime stvara ugođaj kao da je orkestar na pozornici dok sve konce, ili bolje rečeno note, u rukama drži samo on. On je prvi u povijesti glazbe koji je na veliko oduševljenje i publike i struke spojio ova dva naizgled nespojiva instrumenta i stvorio potpuno novi stil kojeg tek treba definirati, a kojeg je kritika zasad prozvala – Pianotron stil.  Njegove svakodnevne šetnje parkom donijele su mu ideju o postavljanju Pianotrona na plutajuću pozornicu nasred Drugog jezera – i tako je Ružić u šetnji sebi osmislio najljepšu pozornicu na svijetu!

Foto: Simone Di Luca

Glazbenik koji se zalaže da vrati prirodu ljudima, odnosno da svoju glazbu spaja s prirodom, itekeko je odlučan u toj namjeri, a brojna publika svih uzrasta, gotovo 3.000 ljudi, zbog toga je dobila priliku provesti s njim „Delightuful F“ večer uz jezero. Skromno, meditativno i iskreno, s dječjom naivnošću i pristupačnosti, Ružić je prenio glazbom sve ono što on jest i način na koji vidi svijet, baš kao i što sam govori:

Glazbu vidim vrlo jednostavno i nepretenciozno. Pokušavam u glazbu prenijeti neki svoj način života ili pogleda na život, ono što ja jesam. Uvijek su mi emocija i poruka bile ispred tehnike i fascinacije. Tako živim, pa nema smisla ni u glazbi glumiti nešto što nisam.“

Njegova originalnost i hrabrost u pristupu glazbi i pristupu životu, njegova spremnost na rizik najprije je stvorila čarobnu naslovnu skladbu albuma, „Delightful F“, u koju je zauvijek zapisao svu magiju onog trenutka kada ugledate nekoga tko vas potpuno obori s nogu svojom pojavom, a onda je ta skladba pokrenula lavinu inspiracije koja je dovela do fenomenalnog projekta Pianotron i koncertnog spektakla, bajke na vodi, kojemu su prisustvovali mnogobrojni Zagrepčani u najvećem, najstarijem i najljepšem parku u Gradu za takvu velebnu obljetnicu. Ružić iza sebe broji mnoge nastupe u nekim od najprestižnijih dvorana svijeta. Između ostalog, održao je dvije velike kineske turneje sa svojim projektom, u kojima je obišao petnaest kineskih gradova, kao i turneju sa svjetskom senzacijom 2 Cellos, s kojima je nastupao u Japanu, Australiji i Novom Zelandu, ali tvrdi kako je ovo ipak daleko najljepša pozornica na kojoj je ikada nastupao!

Foto: Simone Di Luca

Projektom „Pianotron“ i novim albumom „Delightful F“ on izlazi iz svih zona komfora, ali njegov hrabar, izravan i iskren pristup snažno ukazuju na to kako se nepoznatog ne boji, već tu savršeno vlada, a pritom mu i publika na njegovim sanjarskim putovanjima daje svoje potpuno povjerenje.  Kako to izgleda kada vješti pijanist odluči u najvećem gradu u državi, u šumi, s jezera stvoriti filmski ugođaj svojom glazbom, koju kritičari uspoređuju sa svjetskom prvom klasom, sada mogu vidjeti i svi oni koji nisu imali prilike prisustvovati ovom jedinstvenom događaju.

Foto: Simone Di Luca