MOJ +1: Remi (Elemental) otkrila svoj formativni umjetnički best of
6. svibnja 2020.
Music Box (10959 Članci)
Podijeli

MOJ +1: Remi (Elemental) otkrila svoj formativni umjetnički best of

Remi kaže da je bila ”mala dobrica” i razbacuje se Proustom kao neka profesorica. Na vama je da procijenite. Dojma sa da su je ipak Ramonsi razdjevičili.

Pjesnici su čuđenje u svijetu
Oni idu zemljom i njihove oči
Velike i nijeme rastu pored stvari
Naslonivši uho
Na ćutanje što ih okružuje i muči
Pjesnici su vječno treptanje u svijetu 

Ovi stihovi se ne shvaćaju olako, niti ih možete poistovijeti s nekim, a da prije toga niste barem pokušali saznati od čega je netko sazdan. Mirela će vas uvijek dočekati s osmijehom i prihvatiti kao najboljeg prijatelja, dati vam malen, ali veoma vrijedan djelić sebe, pročitati vas kao otvorenu knjigu, ali svoje čuđenje ipak ostaviti za sebe. Svi smo čuli za Elemental, skakali smo i znojili se na njihovim koncertima, zajedno izgovarali riječi koje ponekad život znače i na kraju večeri odlazili ispunjeni i zadovoljeni jer smo imali priliku biti dio nečega. Možda to nije bilo dio nečega većega, možda to nije bila naša formativna muzika, ali možda je bilo dovoljno formativno za nas same da počnemo slušati.

Remi kaže da je bila ”mala dobrica” i razbacuje se Proustom kao neka profesorica. Na vama je da procijenite. Dojma sam da su je ipak Ramonsi razdjevičili.

Formativna muzika:

Snoop Doggy Dogg – Doggystyle (1993)
Cypress Hill – Temples of Boom (1995)

Uz ova dva albuma nacrtala sam najviše graffiti skica u doba puberteta kada sam tek otkrivala divan svijet rap muzike i graffiti arta. Imala sam ih na presnimljenim kasetama koje su se puštale dok nisu počele preskakati. U tom razdoblju upoznala sam i Shota i s njim i Inkom oformila Elemental. The rest is history!

Formativna književnost:

Stanislav Femenić – Idi pa vidi (1992)

Uz ovu sam knjigu pisala svoje prve pjesmice još u osnovnoj školi. Sjećam se da sam čitala ovu knjigu u sobi, osjetila da moram i ja nešto napisati, a onda te svoje pjesmuljke nosila mami i baki u kuhinju da im pročitam. Jedan od onih trenutaka iz djetinjstva koji su mi se urezali u sjećanje. Femenić je meni kao Proustu onaj kolačić u čaju.

Formativni film:

The Warrirors (1979)

New York, ulične bande, podzemna željeznica, muško-ženski odnosi, odrastanje, hormoni, sukobi, zezancije. Obožavala sam ovaj film. U djetinjstvu sam bila mala tiha dobrica. “Warrirosi” su mi bili kao neki znanstveno-fantastični svijet, portal u nešto potpuno novo i neviđeno što sam upijala širom otvorenih očiju, u čuđenju.

Formativni koncert:

The Roots, Munchen (Njemačka), 1999.

Nakon ovog koncerta u Munchenu, Shot i ja smo – potpuno pod dojmom viđenog i odslušanog – odlučili da će Elemental postati bend koji svira rap uživo. Do tada smo uživo nastupali s DJ-em, a nakon ovog koncerta The Rootsa, shvatili smo da je svirka uživo s bendom ipak nešto zanimljivija opcija za nas.

Formativni bend:

The Ramones

Punk sam nanjušila kroz Ramonese. Oni su mi u potpunosti promijenili percepciju rocka čiji nisam nikada bila osobiti obožavatelj. Ramonesi su mi poremetili cijelu dotadašnju paradigmu, natjerali me da povežem rap i punk, da shvatim koliko toga zajedničkog dijelim s punkerima. Zbog Ramonesa sam kupila i malu crnu kožnu jaknu u kojoj se i dan danas najugodnije osjećam.

Formativni prijevod:

Šaljivi kućni video

Na ovom sam serijalu naučila što znači umijeće televizijskog prevođenja. Bio je to prvi zadatak koji sam dobila za prijevod, s kojim sam se borila dok nisam pobijedila i strpala značenje unutar 37 znakova koliko stane u titl. Iduće četiri godine sam intenzivno radila televizijske prijevode i uživala u svakoj minuti.

Formativni gitarist:

Mac DeMarco

Lelujavi kalifornijski zvuk koji obožavam otkrila sam kroz albume i pjesme Maca DeMarca. Nisam ni znala da imam „omiljeni“ gitarski zvuk dok se nisam susrela s Macovim pjesmama. Gledala sam ga uživo lani na Primaveri u Barceloni i jednako je karizmatičan na pozornici kao i „na ploči“.

Formativna plavuša:

Gwen Stefani

Voljela sam Gwen iz faze No Doubta, ali i iz njezine faze solo albuma. Žena jednostavno ima stila! Sviđalo mi se kako vlada stageom kad je nastupala s No Doubtom, a kasnije mi je bilo strašno zanimljiv njezin novi identitet koji je razvila samostalnim albumima. Također, njezin modni brend „LAMB“ mi je bio odličan!

Formativni animirani junak:

Zagi (Univerzijada 1987.)

Mala plava vjeverica, simbol zagrebačke Univerzijade 1987., bio je dobri duh nekog starog Zagreba kojeg se sjećam s nostalgijom a možda i žaljenjem. Taj moj stari Zagreb iz djetinjstva nepovratno je nestao – ovaj kojeg imamo posljednjih 20 godina je kolateralna žrtva gradonačelnika Milana Bandića i njegove klike. Ali da parafraziram dragu Dubiozu: „Vratit će se Zagi, j**** će vam mater“.

Foto: Tin Bedenko