MOJ +1: Boris Abramović (Music Box) i njegovih 10 albuma
12. svibnja 2020.
Nikola Knežević (2787 Članci)
Podijeli

MOJ +1: Boris Abramović (Music Box) i njegovih 10 albuma

Kako je rubrika Moj +1 stekla popularnost među (ne)glazbenicima došlo je vrijeme da malo i u svojim redovima “napravimo reda” i priupitamo neke naše drage kolege koji se albumi nalaze na njihovoj ultimativnoj top 10 listi. 

“Svašta je ovaj virus napravio u zadnje vrijeme pa je između ostalog donio i hiperinflaciju lista ‘moj najdraži”. I mene je tako zapala teška dužnost, ali i zadovoljstvo da napravim neku svoju listu glazbe koja je nekeko utjecala na mene, pa ako može da uz to i malo pojasnim. Pa može, malo.”, kaže glazbeni kritičar Boris Abramović i suradnik portala Music Box.

“Što se mene tiče nije problem što da stavim među pet, deset ili dvadeset najdražih albuma, nego mi je puno veći problem što da ne stavim, za koga neće biti mjesta, tko se neće ugurati u finišu… Kada slušaš glazbu tako dugo kao ja, i to ozbiljno slušaš što sam sebi utvaram da radim, onda se kroz godine nakupi toliko toga da stvarno postane problem što preskočiti”, ističe, ali ipak sastavlja svoju ultimativnu listu.

1. The Beatles – Revolver (1966.)

Kada s deset godina od neke tete za rođendan dobiješ plastični “Revolver” (ili bolje rečeno vinilni) nisi ni svjestan kakvo si moćno oružje dobio. Neki revolveri su mijenjali svijet, a ovaj je definitivno promijenio moj svijet. Neki revolveri su pokrenuli i svjetske ratove, a ovaj revolver je pokušao pokrenuti svjetski mir. Vrlo brzo sam počeo izrezivati sve o njima gdje god sam što našao, a kasnije je sve prešlo u tešku ovisnost, naravno o glazbi. Upravo ovaj relativno mali komad plastike (vinila) je krivac što sam krenuo jednim putem u životu, a možda je moglo i sasvim drugačije. Meni ovaj “Revolver” jako puno znači, a njegov utjecaj na kompletnu rock and roll glazbu je ogroman i prepoznat je kod svih pravih ljubitelja glazbe.

2. Drago Mlinarec – Sve je u redu (1979.)

Bio sam Dragecov obožavatelj još kao klinac kad me kupio s Caracas”, a ovaj odličan album zauzima posebno mjesto u mojoj kolekciji. Sdruge strane namjerno sam stavio njega na ovo mjesto upravo zato da bi on bio predstavnik i svih kantautora koje sam volio u životu. Uvijek sam više volio autore nego interpretatore i zato je Drago tu, a iz toga razloga iako ih nema na popisu, s njim su tu i Bob, i Hank, i Bowie, i Neil, i Lou, i Costello, i Joni, i Van The Man, i Bruce, i Arsen, i još hrpa njih koje neizmjerno volim i cjenim. Dugačka bi bila lista, a malo je vremena da ih sve nabrojim, no ovako je sve u redu.

3., 4., 5., 6., 7., 8. Prva Azra, prvi Film, prvi Haustor, prvi Idoli, prvi Šarlo, prvi Orgazam

Biser do bisera. Novi val je generacijski izbor naravno upravo zato jer sam u to vrijeme bio na tom mjestu i sve ovo sam mogao pratiti u real timeu. Neki kažu da je Novi val precijenjen, neki kažu da je Novi val podcijenjen. Kako kome. Meni je bio dobar zato što sam tada bio tamo gdje je trebalo i zato što je u to vrijeme taj val i meni bio novi.

 

9. The Animatori – Anđeli nas zovu da im skinemo krila (1983.) 

Ako se kao ja rodiš i cjeli život živiš u najvećem Brodu na svijetu onda su ti The Animatori logičan izbor. A svaka im je bila na mjestu.

10. Repetitor – Sve što vidim je prvi put (2008.)

Svako vrijeme ima neku odličnu glazbu. Oni su odlična glazba današnjeg vremena. Albume objavljuju u olimpijskim ciklusima pa se toplo nadam da ovaj virus neće poremetiti ritam iako je već poremetio puno toga. Svaki njihov album preslušam par puta kada izađe, a onda si dam truda i još jedno dvadesetak puta preslušam na njihovim koncertima koji su neka druga dimenzija. Virusa se u principu ne bojim, jedino čega se u životu bojim je taj čovjek u dugom sivom kaputu. Ali dok je glazbe, a pogotovo takve kao što je sva ova gore navedena, ne treba se bojati, neće vas posjetiti taj čovjek u dugom sivom kaputu.

Foto: Nikola Knežević