#nedjeljnikomentar: Aleksandar Baić, Đorđe Balašević, ITD band, Marei, Vinko Ćemeraš
7. lipnja 2020.
Nikola Knežević (2798 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: Aleksandar Baić, Đorđe Balašević, ITD band, Marei, Vinko Ćemeraš

Aleksandar Baić – Halucinacija (Aquarius Records/Lemon Production)

Treba nam više plesne glazbe u životu, a potrebno nam je i više funky glazbe, pogotovo nakon odlaska kralja funka Dine Dvornika. Osim Marija Huljeva, koji to čini na vrlo dobar način, legendarnih Soungkillersa i još pokojeg imena, funky glazba kao da je zadnjih godina zamrla u nas. Aleksandar Baić, sudionik The Voicea mogao bi biti tračak nade koji će opovrgnuti ovu možebitnu činjenicu. On je dokaz da su showovi poput The Voicea sjajna platforma za pronalazak novih talenara koji možda nemaju sreće u životu sresti nekog dobrog producenta ili nekoga tko će dobro uložiti u njihov razvoj. Vjerujte mi na riječ, uz ovu pjesmu ćete itekako zaplesati. Iako možda na trenutke Aleksandar zvuči kao da pretjeruje sa svojim funky vokalom u konačnici ipak to zvui vrlo dobro. O glazbi se nema što previše reći, funky gitara, zarazan riff na klavijaturama, sjajna bas linija i vrlo korektna produkcija. S obzirom na beskonačno ponavljanje riječi “halucinacija” pjesma bi vam vrlo lako mogla ući u glavu.

Ocjena: 3.8/5

Gospon Tamburaši feat. DJ Olle B (op. a. Đorđe Balašević) – Hej, lega (DIY)

Kome se ne svidi, ne mora glazbu više ni slušati. Ne, ovdje nije stvar ukusa.

Ocjena: 5/5

ITD band – Zagreb (Hit Records)

Za razliku od “Rođen u Zagrebu”, pjesme koja je nastala po principu hita Brucea Springsteena “Born in the U.S.A.”, “Zagreb” je prava pjesma o Zagrebu, gradu koji je puno toga doživio i preživio, uključujući i nedavni potres. Mirosav Rus uvijek je znao napisati pjesmu, rijetko je fulao, a sada je još jednom, da se izrazim nogometnim rječnikom, pogodio u rašlje. Ovo je emotivna pjesma o Zagrebu kao zadnji dio trilogije kojom se ITD band vratio na scenu. Kako Rus zna pogoditi s glazbom i tekstom, tako i pjevač Brane Bekić nije iznevjerio sa svojim prepoznatljivim vokalom. Vrlo dobro!

Ocjena: 4/5

Marei – Hrani li te slatko (Menart)

Simpatična i slatka Marei sada doslovno pjeva o slatkoći. Zavodljiv vokal i funky ritam sve su što nam treba, uz slatko naravno. Pogodila je s receptom, napravila savršeni omjer šećera, brašna i margarina i napravila kolačiće koje ćemo pojesti i postati debeli. Zarazno, kao i slatko. Moram pohvaliti i Marei kao tekstopisca, ali i Daniela Damjanovića koji je odlično odradio glazbeni i aranžerski dio. Još jedan savršen recept. Kao šlag na torti. Kao višnja na vrhu šlaga na torti.

Ocjena: 4.5/5

Vinko Ćemeraš & Talvi Tuuli – Samo da ti si tu (Universal Music Hrvatska)

Još jedan Voiceovac i još jedan dokaz da nam je The Voice potreban. Vinko se već dokazao kao sjajan vokal, a s prvim pravim singlom “Samo da ti si tu” kreće na svoje glazbeno putovanje. Naravno da treba još vremena da ga prihvatimo i naučimo se na jedno novo ime na hrvatskoj glazbenoj sceni. Ali ova pjesma je dobar pokazatelj da je na pravom putu. Na granici urbanog i komercijalnog, pleše na dvije strane, što je s jedne strane dobro jer može privući i jednu i drugu publiku, a s druge strane može biti dvosjekli mač. No, ne vjerujem da će tako biti u njegovom slučaju. I više nego dobar start za Vinka. Sviđa mi se produkcija. Nažalost, nemamo link za pjesmu jer je tek dostupna na radijskim postajama.

Ocjena: 3.5/5