Po prvi put Pearl Jam otkrili necenzurirani video za pjesmu “Jeremy”
7. lipnja 2020.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

Po prvi put Pearl Jam otkrili necenzurirani video za pjesmu “Jeremy”

Kultni Pearl Jam objavio je necenzuriranu verziju video spota za pjesmu “Jeremy” po prvi put, a to su učinili na Međunarodni dan borbe protiv oružanog nasilja (5. lipnja).

Video spot je režirao Mark Pellington, a pjesma se nalazi na njihovom albumu “Ten” iz 1991. godine te govori o zlostavljanom tinejdžeru koji kasnije počini samoubojstvo pucnjem iz pištolja i to ispred svojih vršnjaka.

“Poražavajuća je brojka povećanja oružanog nasilja od objavljivanja spota za “Jeremy” do danas. Objavili smo necenzuriranu verziju koja je bila nedostupna 1992. godine zbog zakona o cenzuriranju na televiziji. Možemo spriječiti smrti izazvane oružjem, bilo da su u pitanju masovne pucnjave, slučajne pucnjave, pucnjave iz očaja ili pucnjave zbog provođenja zakona”, rekli su iz benda.

U pitanju je priča koja je inspirirana istinitim događajem kada je 16-godišnji Jeremy Delle iz Dallasa počinio samoubojstvo ispred svojih školskih kolega 1991. godine nakon godina zlostavljanja nad njim. Video je osvojio četiri MTV VMA nagrade 1993. godine. 

Ujedno, Peral Jam podižu svijest o oružanom nasilju kroz ponovni tisak svojih “Choices” majici iz ranih 90-ih godina, na kojima možemo vidjeti malu djevojku koja pokušava dosegnuti pištolj koji leži usred raštrkanih bojica. Zadnja strana majice originalno je imala natpis “9 od 10 djece više voli bojice od oružja”, a novi natpis će biti “10 od 10 djece više voli bojice od oružja”. Prihodi od prodaje majica namijenjeni su Vitalogy fondaciji koju su osnovali članovi benda, a koja radi s organizacijama diljem Američe s ciljem smanjenja oružanog nasilja.

Foto: Danny Clinch