Film o Tusti iz KUD Idijota dobio odbijenicu za Pula Film Festival!
28. lipnja 2020.
Music Box (10952 Članci)
Podijeli

Film o Tusti iz KUD Idijota dobio odbijenicu za Pula Film Festival!

Tema medija ponovno je film o Tusti iz KUD Idijota, legendarnom frontmenu Branku Črncu koji nas je napustio 2012. godine, rođenom Puležaninu o čijem liku i djelu, zanimljivo, nećemo moći čuti na ovogodišnjem Pula Film Festivalu.

O svemu se oglasio redatelj filma Andrej Korovljev na svojem Facebook profilu, a njegovu reakciju objavljujemo u cijelosti:

“TUSTA NEPOŽELJAN NA PULSKOM FILMSKOM FESTIVALU!

Da, dobro ste pročitali, film Tusta dobio je odbijenicu na ovogodišnjem izdanju PFF! Nipošto nisam sujetna persona, ali ovo je pretužno i presmiješno u isto vrijeme! Film koji je punio kina diljem domovine, proputovao cijelu regiju i svugdje bio filmski događaj od iznimne važnosti. Dokumentarni blockbuster koji je gledalo na desetke tisuća ljudi, o kojem skoro da ne postoji novina koja nije pisala. Film koji je igrao u redovnoj kino distribuciji u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, kako art kinima tako i multipleksima. Završio među prvih pet filmova u Hrvatskoj po broju gledatelja što predstavlja presedan kako se radi o dokumentarcu, obišao gomilu festivala… No, najbitnije film o Puli i o čovjeku koji je Pulu prenosio van granica naših prostora, o čovjeku koji je ostavio neizbrisiv trag u srcima generacija Puležana, eto, nije dorastao Pulskom filmskom festivalu, umjetničkom direktoru i vijeću istoga. Da li je to možda predizborni marifetluk jer, Bože moj, Tusta nosi zvijezdu i antifašist je ili je film stvarno loš i tisuće onih koji su ga gledali, desetine filmskih kritičara koji su ga proglasili jednim od najboljih filmova godine jednostavno nemaju pojma o filmu, prosudite sami. Meni osobno ovaj potez nije iznenađenje poznavajući lik i djelo gospodina koji sjedi u stolici umjetničkog ravnatelja. Puležani su ionako pogledali film, ali da se festival propisno osramotio od toga neće i ne mogu pobjeći. Obrazloženje vijeća prenosim u cijelosti:

Poštovani,
ovim putem Vas obavještavamo da je sjednicom Festivalskog vijeća završen programski dio organizacije ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala. Zahvaljujemo na Vašoj prijavi filma Tusta (r. Andrej Korovljev) na 67. Pulski filmski festival, no nakon pomnog selekcijskog procesa u kojem smo od velikog broja prijavljenih morali odabrati određeni broj filmova, Vaš film nažalost nije uvršten u ovogodišnji festivalski program.
Želimo Vam više uspjeha sljedeći put.
Lijep pozdrav,
Alice Borina │ Koordinatorica filmskog programa │Film Programme Coordinator │ Pula Film Festival

I za kraj jedan stih Saleta Verude:

Danas je vrijeme ovakvo
A sutra će biti drugaćije
A mi smo ljudi bez muda
I baš me zato ništa ne iznenađuje
Glupost je neuništiva, neuništiva, neuništiva …”

Čekamo reakciju Pula Film Festivala.