Čakavski duet Livija Morosina i Ivana Dečaka iznjedrio pjesmu “Put”
2. srpnja 2020.
Music Box (10288 Članci)
Podijeli

Čakavski duet Livija Morosina i Ivana Dečaka iznjedrio pjesmu “Put”

Kada stvaranje pjesme spoji ljude iz Istre, Slavonije, Londona, pa se u izradu video spota još uključi i akademski slikar, znamo da bi pred nama mogla biti posebna priča. I to na čakavskom.

Livio Morosin autor je teksta za pjesmu “Put”, dok glazbu potpisuje zajedno sa Marc JB-jem i Brankom Radićem. Ženski vokal otpjevala je pulska multimedijalna umjetnica Renata Šimić, a video je djelo Danila Dučka, akademskog slikara, animatora i ilustratora koji je većinu svog radnog vijeka proveo u New Yorku, nakon kojeg se posljednjih godina skrasio u Motovunu.

Da bi priča postala još zanimljivija, Livio je pozvao Ivana Dečaka, koji je čakavsko narječje do nedavno samo slušao, da s njim otpjeva novi singl.

“Kad sam upoznao Ivana i dečke, a bilo je to davno, u Šibeniku, shvatio sam da su to dobri i jednostavni ljudi koji vole glazbu. Od tada se družimo. Rijetko, ali iskreno. Znao sam da ćemo se kad tad naći u istoj pjesmi. I fala Bogu. Desilo se. .. Pjesma je nastala u Londonu, a autori smo Marc JB, Branko Radic i ja. A Ivan tako dobro pjeva čakavski da čovjek ne vjeruje.” – rekao je Livio.

Ivan je objeručke prihvatio poziv: “Već duže vrijeme, kada god se sretnem sa Livijem, a to je uglavnom u sitne sate na kojekakvim afterima, govorim mu kako bi bilo fora da se spoji put jednog Istrijana i Slavonca u pjesmi. I, kako ono kaže poslovica; pazi što si želiš….. I inače mi je interesantan rukopis Livia Morosina. U 90-tima je nepogrešivo redao hit za hitom u pop pjesmama koje nisu bile potrošna roba. Mnoge od njih i danas sigurno plove radijskim eterom i ne dođe vam da zbog njih promijenite stanicu, dapače, uvjeren sam kako će većini slušatelja izmamiti osmijeh i natjerati ih da poglasne i zapjevaju. U novije vrijeme pak piše prekrasne balade koje me, čak i ako ne razumijem baš svaku riječ, pogađaju direktno u srce. Pjevanje na čakavskom u pjesmi “Put” mi je, naravno, bio izazov, a ako nešto volim u ovom svom pozivu, to su izazovi. Da ne duljim; poglasnite zvučnike i otisnite se na Put..”

Neopterećenost mišljenjima i uspjehom glavni je Morosinov pokretač koji ovom pjesniku omogućava suradnje s različitim ljudima, na različitim projektima, kao i osobnu slobodu da konstantno radi ono što mu je srcu blisko, da istražuje, stvara, uči, radi.

Pjesma “Put” nastavak je njegovog očuvanja lokalpatriotske baštine u koju je uključio i ljude koji Istru vole na daljinu. Video spot je animacija Danila Dučka, nastala u potpunosti na tabletu. Ovaj akademski slikar, animator, ilustrator i fotograf svoj rad na iPadu naziva ´ljetnom tehnikom´ kojom se i ovog puta poslužio i stvorio još jednu svoju impresiju inspiriranu pjesmom Livija Morosina.