ŠTO ODABRATI? YouTube Music vs. Deezer vs. Apple Music vs. Spotify
18. srpnja 2020.
Nikola Knežević (2606 Članci)
Podijeli

ŠTO ODABRATI? YouTube Music vs. Deezer vs. Apple Music vs. Spotify

Hrvatska u ovim trenucima ima višestruki izbor slušanja glazbe putem računala ili gadgeta, odnosno kod kuće ili u pokretu, a dolaskom dva najveća diva Apple Musica i Spotifyja postavlja se pitanje ško je najbolje, odnosno koja je najbolja opcija za jednog prosječnog korisnika.

Prije nego što krenem u dublju analizu pojedinih streaming platformi važno je naglasiti kako ovo što ću napisati ne bi trebalo utjecati na vašu odluku. Uživajte u glazbi na način na koji vi želite, hoće li taj način biti klasičan korištenjem gramofona, CD ili nekog drugog playera ili ćete to učiniti putem streaming servisa apsolutno je nebitno. U životu je vžano raditi ono što najviše volite, odnosno ono u čemu se osjećate najkomfornije.

YouTube Music

YouTube je prvi servis koji je dostupan u Hrvatskoj, a putem kojeg besplatno možemo uživati u raznim sadržajima, audio ili video, odnosno je li u pitanju glazba ili neki drugi sadržaj. YouTube Music je produžena ruka YouTubea i koristi se isključivo za glazbene sadržaje, ali s jednom važnom značajkom, a to je da putem YouTube Musica možete preslušavati i glazbu koja nije na službenim Artist kanalima, odnosno možete preslušati sve ono što je bilo koji korisnik postavio na svoj YouTube kanal, uključujući i neslužbene snimke, bootlege, video snimke s koncerata i slično. Koliko god ovo može biti prednost toliko može biti i nedostatak jer se često dogodi da se zagubite u masi i dosta teže pronalazite službena izdanja ili službene audio zapise. Ipak, broj omogućenih sadržaja je neograničen. YouTube Music je jedna od rijetkih platormi koja ima besplatno članstvo, ali naravno uz reklame. Cijena Premium članstva je 59,99 kuna mjesečno uz 1 mjesec besplatnog korištenja i otkazivanja u bilo kojem trenutku. Family članstvo znači okupljanje do 5 korisnika iznad 13 godina starosti, ali pod istim krovom. Što znači, ako je u pitanju netko tko nije iz vaše obitelji ne može koristiti ovu uslugu jer se prilikom registracije nadzire lokacija s koje se obavlja registracija. I svi uređaji moraju biti na istoj lokaciji. Vjerujem da postoje načini kako manipulirati s ovime, ali nije ni YouTube baš glup. Postoji i posebna opcija za studente. Sve je povezano uz vaš Google račun tako da je to još jedna dobra stvar pa oni koji već imaju Google račun ne moraju raditi novi za korištenje YouTube Musica. YouTube Music kao i svaka druga platforma omogućuje stvaranje playlista, a ograničenje je na 5000 pjesama. Kvaliteta zvuka je 256 kbps i ne postoji Hi-fi opcija. Glazba koja se postavlja na YouTube Music od strane diskografa dostupna je i na YouTubeu.

Deezer

Deezer je već godinama bio prijateljska aplikacija brojnim ljubiteljima glazbe, pogotovo zato što je to bila jedina alternativa YouTubeu koji je uvijek bio pun nekvalitetnih snimaka i reklama. Stoga, oni koji su dio Deezera već dugo teško da će se odlučiti odvojiti od njega. Deezer također ima opciju besplatne verzije uz reklame, ograničeni broj skip opcije, ali i kvalitetu od 128 kbps. Premium verzija se naplaćuje 52,69 kuna uz kvalitetu od 320 kbps i 1 mjesec besplatnog probnog razdoblja. Za razliku od ostalih streaming servisa Deezer je jedini koji ima i Hi-fi opciju u CD, odnosno flac kvaliteti reprodukcije. Ova opcija košta 79,08 kuna mjesečno s tim da za sada postoji tek više od 1 milijun zapisa u takvoj kvaliteti. Ujedno ova opcija omoguće pristup 360 Reality Audio pjesmama za one koji imaju Hi-fi uređaje, ali se mora koristiti kroz posebnu aplikaciju. I ovdje je dostupna family verzija po cijeni od 79,08 kuna, a koja omogućuje spajanje do 6 korisnika, obiteljski mix i karaoke. Naravno, i ovdje morate biti na istoj adresi da bi imali Family opciju. Stvaranje playlista na Deezeru ograničeno je na 2000 pjesama po playlisti.

Apple Music

Mnoge je obradovao nedavni dolazak Apple Musica, što zbog činjenice da veliki broj ljubitelja glazbe u Hrvatskoj koristi već Apple gadgete, bilo da je to u pitanju iPhone ili iPad ili nešto treće. Na sreću po njih, nažalost po neke druge korisnike, Apple Music, očekivano, najbolje funkcionira kad je na Apple uređaju. Ali to Apple radi već godinama, tako da ništa neočekivano. Naravno da Apple Music možete koristiti i na drugim operacijskim sustavima i dosta fluidno radi za razliku primjerice od YouTube Musica. Uz to Apple Music ima veliku bazu podcasta, ali i video zapisa, za sada isključivo kada govorimo o stranoj glazbi, ali i dokumentaraca ili videa koji prate određeno izdanje. Broj playlista je veći od bilo kojih ovih spomenutih do sada i ima najveći broj eksluzivnih sadržaja po pitanju novih pjesama, spotova, albuma, što čak ne može dosegnuti i Spotify. Amerika je najveće tržište, stoga njihovi proizvodi i dalje imaju najveći broj ekskluziviteta. Apple Music je korisnicima u Hrvatskoj povodom dolaska omogućio 6 mjeseci besplatnog korištenja, a nakon tog isteka imat će opciju 3 mjeseca besplatnog probnog razdoblja. Ne postoji besplatna opcija članstva, a najjeftinija opcija je Premium koja košta 44,99 kuna mjesečno. Family paket iznosi 69,99 kuna mjesečno i za razliku od svih ostalih spomenutih streaming platformi članovi ovog paketa ne moraju biti pod istim krovom, ali moraju biti u istoj regiji, što je svakako veliki plus za Apple Music. Možete odlučiti može li netko od članova obitelji imati uvid u ono što slušate. Ujedno imaju neograničeni broj playlista, a možete preuzeti čak do 100 tisuća pjesama. Tu je i studentska opcija na Apple Music što uključuje i popust na Apple TV+. I po broju podcasta, odnosno radijskih programa Apple Music je ispred svih streaming platformi, stoga ako volite podcaste i sične sadržaje onda je možda Apple vaš odabir. Ne postoji Hi-fi opcija.

Spotify

Spotify je zadnji i najveći div streaming svijeta koji je došao u Hrvatsku i razumljivo je zašto su mnogi oduševljeni njegovim dolaskom. Ima najveći broj playlista od svih platformi i upravo najviše izvođača stvara svoje osobne playliste na Spotifyju. Algoritam Spotify je bolji od svih, kao i sam način tagiranja, pronalaženja glazbe po vašim preferencijama, a za razliku od ostalih prilikom pretraživanja glazbe ne morate napisati točno ime izvođača nego će sam na pretpostavkama predložiti one na koje ste možda mislili. I tu je besprijekoran. Ono što je zanimljivo po pitanju domaće/regionalne glazbe, ona je već gore dostupna, a zahvaljujući diskografima u regiji. Kod Apple Musica dosta albuma još nije dostupno valjda zbog svojevrsnog updatea, pa čak i po pitanju strane glazbe što je mnogima i dalje nerazumljivo. Spotify se opako baca i na podcast scenu što dovoljno govori potpisivanje ekskluzivnog ugovora s vjerojatno najpopularnijim podcasterom na svijetu, Joeom Roganom. Spotify ima i besplatnu verziju, ali s reklamama i očajnom mobilnom verzijom tako da se ona uopće ne isplati. Premium individual opcija košta 45 kuna i 16 lipa, Premium Duo za dvije osobe na jednoj adresi 60,23 kune, što je idealno za parove, te Family opciju za 6 računa pod jednom adresom koja košta 75,31 kunu. I ovdje postoji opcija da međusobni članovi Family paketa ne mogu vidjeti međusobno što slušaju trenutno. Ne postoji Hi-fi opcija i nije moguće uploadati vlastiti library. Spotify Premium aplikacija od svih ostralih streaming servisa radi najbolje, najbrže i besprijekorno. U nekoliko dana korištenja nije bilo niti jednog zastoja, na PC i mobilnoj verziji aplikacije, za razliku od primjerice Apple Musica koji zna zaštekati, pogotovo ako ste na Androidu.

Zaključak

Kao što sam rekao na početku, svaka od ovih streaming platformi ima značajke koje će vas privući i odbiti, niti jedna od njih nije sveukupno najbolja. Ako ćemo gledati s te strane za sve ove platforme promo video smo vukli s YouTubea tako da će YouTube i dalje biti najraširenija platforma po pitanju dijeljenja sadržaja na društvenim i bilo kojim drugim mrežama. Deezer jedini ima Hi-fi opciju slušanja glazbe koja će dobro doći Hi-fi frikovima, Apple Music ima najbolju family opciju, najveći broj radio i video podcasta, određeni ekskluzivitet, a Spotify ima najveći broj playlista i najbolji korisnički algoritam. Osobno bih išao na stranu Deezera ili Spotifyja, ali što god odabrali nećete pogriješiti i zapamtite – glazba je najvažnija, slušali je kod kuće na klasičan način ili putem modernih kanala. Podržat ćete izvođače i njihovu glazbu kupnjom CD-a i vinila na jednaki način na koji ćete ih podržati i streamanjem. Uživajte u blagodatima glazbe!