IZVJEŠĆE/FOTO: Seasplash unatoč koroni proslavio svoju punoljetnost!
24. srpnja 2020.
Matea Marić (11 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Seasplash unatoč koroni proslavio svoju punoljetnost!

Od 16. do 19. srpnja održao se 18. po redu Seasplash festival koji je ugostio četrdesetak izvođača na Martinskoj u Šibeniku!

Unatoč svim sumnjama i dolasku novog korona vala netom prije održavanja ovogodišnjeg Seasplasha, ovaj najdugovječniji festival posvećen bass glazbi u Hrvata svoju je punoljetnost ipak uspio proslaviti. Bilo je upravo onako kako je glavni čovjek festivala Vedran Meniga najavljivao još u prvom valu prekida programa glazbene industrije – u skladu sa svim preporučenim mjerama te u nešto manjem opsegu. S obzirom na nužnost redukcije line upa, Martinska je od 16. do 19. srpnja ugostila četrdesetak izvođača pretežito hrvatske scene koji su na ukupno tri floora zadovoljavala publiku željnu soundsystem zvuka i festivalskog okruženja. Osim pištolja za mjerenje temperature i spremnika za dezinfekcijska sredstva, ove nas je godine dočekao i nešto drugačiji raspored floorova kao i nedostatak dnevnih sadržaja. Nije tako bilo već tradicionalne dub joge kao ni programa EduSplash platforme. No, posjetiteljima nikad čišćih ruku ništa od toga nije smetalo pa tako još od četvrtka sve do ponedjeljka, prolazeći prostorima MainSplasha, ChillSplasha i SoundSplasha koje su uredili članovi ArtSplash kolonije, ali i dvjema plažama u sklopu festivala, nisam zamijetila niti jedno nezadovoljno lice. Razlog tomu vidim u postojanju visoke razine poštovanja prema organizatorima koji su se među rijetkima ove godine usudili upustiti u organizaciju većeg glazbenog događaja poštivajući pritom sve propisane mjere. Jasno je bilo stoga da će pojedini dijelovi programa ispaštati uslijed nastanka neplaniranih troškova kao i smanjenog broja posjetitelja.

Pri samom dolasku na festival, prostorom kampa već je odzvanjao set Aklee Neon sa ChillSplasha. Ipak, većina je još uvijek malobrojne ekipe čekala nastupe rezidenta festivala na MainSplashu. Anja G i Dr. Obi, Egoless i Sandokan Hi-Fi bili su idealan izbor za prvi dan i laganiji uvod u festival. Budući da je prva noć trajala nešto kraće, posjetitelji Seasplasha već su od ranog jutra bili spremni za dnevni obilazak prostora festivala pa se tako opuštalo uz kavice i pivice, brćkalo se u moru, isprobavale su se vještine hodanja po slacku, a mnogi su bacili oko i na radove umjetnika ArtSplash kolonije koji su vrijedno usavršavali vizualni dojam festivala. U još uvijek opuštenom ambijentu, pristizali su novi kamperi, a kako se bližio kraj dana, Luka Bošnjak (Algoriddim) je u pratnji MC-ja Vedrana Šimuneca (Little Vex) iz Siska otvorio MainSplash. Ovaj je duo savršeno zagrijao ekipu za Munchiese dok su glavne zvijezde u petak bez pogovora bili Zion Train, britanski dub pioniri, koji su se nakon sedam godina ponovno vratili na Seasplash. MainSplash tako je po prvi put primio veći broj ljudi ispred svog soundsystema te se rijetko tko nije kretao u plesnim ritmovima ovog dvojca. Bass Culture potom je preuzeo prostor maina te nastavio pripremati ekipu za nastup dub veterana i graditelja prvog hrvatskog soundsystema dok je sa SoundSplasha odzvanjao drum’n’bass. Digitronci su odradili set u svom prepoznatljivom stilu i zadržali većinu publike na MainSplashu, a uz Vrkija i Jew Boya mikrofon je ovaj put preuzela i mlada Hana Šeić kojoj čestitamo na hrabrosti i dobro odrađenom poslu. Na žalost mnogih, Digitronci nisu mogli produljiti set no definitivno su nas podsjetili da je Seasplash jači čak i od sudbine.

U subotu je prostor MainSplasha bio rezerviran za drum’n’bass i nastup svima dobro poznatih Kandžije i Filipa Motovunskog koji su privukli nešto veći broj publike. No, istovremeno ni prostor Soundsplasha nije bio ništa manje popunjen pa je prve zaljubljenike u tvrde dub vibracije privukao odličan set kojeg je zavrtio Flico u ranijem terminu. Publiku ispred Barabadub soundsystema iznenadilo je gostovanje psytrance producenta i DJ-a Klaade na Sista Salute setu kojem je uz Akleu Neon nedostajala druga članica. Uz psihodelične zvukove, floor se sve više popunjavao kako se bližilo vrijeme nastupa apokaliptičnog dvojca Kali Fat Dub. Iako je i Chakki ovog puta nedostajao partner Haris Pilton, publika je i više nego zadovoljno dodatno razgazila svoje plesne cipelice prateći ritam hitova poput Apokalipse, Svetog Trojstva, Vesti iz zemlje i drugih.

Nakon Chakkinog seta, SoundSplash preuzimaju pripadnice nježnijeg spola iz originalnog i rasplesanog hip-hop elektro dua Playground Hustle dok nas je u zatvaranje floor-a svojim zanimljivim dubstep zvucima uljujuljao svestrani Inka iz Volumen kolektiva s čijim smo se likovnim sposobnostima imali priliku upoznati tijekom dana u sklopu programa ArtSplash kolonije.

U nedjelju je već bio primjetan pad broja publike. Iako izmoreni, oni najizdržljiviji željno su iščekivali program na jedinom stageu te večeri kojeg su obilježili nastupi izvođača vezanih uz zagrebačku dub scenu s izuzetkom francuza Iron Dubz koji se idealno uklopio u atmosferu zatvaranja festivala svojom opuštenom i gotovo “edukativnom” komunikacijom s publikom. Uz Rasta Altitude Sound koji je otvorio MainSplash posljednjeg dana, nekoliko traka zavrtio je i Luka Sertić (RoadtripperSoundsystem) iz Siska pa se nadamo da ćemo ovog mladog selektora, producenta i graditelja prvog sisačkog soundsystema sljedeće godine gledati u vlastitom terminu. Vrhunac večeri označili su dakako nastupi Jahstice Sound i Barabadub Sound kolektiva koji su obiteljsku atmosferu festivala pojačali do maksimuma. Samo nisko i sa osjećajem bilo je generalno pravilo na jedinom plesnom podiju večeri kojeg je Chakka u zoru prigodno zatvorio uz “Poslednji dub”.

Iako je prošlo već nekoliko dana otkako je Seasplash završio, postfestivalska depresija nakon ovog punoljetnog izdanja i dalje traje. Važno je stoga spomenuti da glazbeni programi na Martinskoj ne prestaju sve do kraja kolovoza kada će koncertnu sezonu na ovoj prekrasnoj lokaciji zatvoriti nastupi punk bendova Fakofbolan, Nula, Motus i mnogih drugih. Svi vi koji ste željni festivalskog duha, bacite oko na događanja na Martinskoj i osigurajte si lijepe festivalske uspomene prvog korona ljeta!

Foto: Matija Marić