Barry Manilow prodao cijeli svoj glazbeni katalog tvrtki suosnivača Neila Rodgersa
4. kolovoza 2020.
Music Box (10971 Članci)
Podijeli

Barry Manilow prodao cijeli svoj glazbeni katalog tvrtki suosnivača Neila Rodgersa

Dužnosnici Hipgnosis Song Fonda najavili su značajnu akviziciju, a to je da su kupili cijeli katalog popularnog pjevača Barryja Manilowa.

Osim što su istaknuli neke od najpopularnijih pjesama 77-godišnjeg umjetnika i najveća dostignuća u karijeri – uključujući 15 nominacija za Grammy i prodaju oko 85 milijuna albuma – u službenoj objavio nisu navedeni detalji sporazuma. Barry Manilow je u svom katalogu imao 917 pjesama koje je prodao Hipgnosisu, odnosno prodao je autorska prava na sve pjesme koja će sada ubirati ova tvrtka. Osnivač ove tvrtke je bivši menadžer Eltona Johna Merck Mercuriadis, a suosnivač legendarni Neil Rodgers.

“Barry Manilow je međunarodno blago. On je neusporedivi umjetnik, tekstopisac, aranžer, glazbenik i izvođač. … Čast nam je što su se Barry i Garry (Kief, Manilowov dugogodišnji menadžer) pridružili obitelji Hipgnosis”, rekao je Merck prilikom prodaje.

Otkup kataloga Barryja Manilowa najnoviji je u nizu višemilijunskih ulaganja kompanije Hipgnosis, koja je prikupila znatna sredstva putem IPO-a na Londonskoj burzi (LSE) i od vjerovnika. Prošli tjedan Hipgnosis je kupio katalog iz 982 zapisa Rodneyja Jerkinsa, koji je producirao i pisao za svjetski poznate umjetnike poput Michaela Jacksona, Mariah Carey, Katy Perry, Justina Biebera, Sama Smitha, Kanyea Westa i mnogih drugi. Štoviše, londonska kompanija započela je godinu osiguravanjem prava na suosnivača Blink-182 Toma DeLongea za 157 pjesama, prije nego što je u travnju kupila 70 posto kataloga Marka Ronsona.

Ulagači su se okupili oko Hipgnosisa i njezinih agresivnih, skupih uloga u pogledu dugoročne zarade od glazbe. Prema nedavno objavljenom financijskom izvješću FY 2020, njegova neto vrijednost porasla je za 17,7 posto između ožujka 2019. i 2020., a za 22,7 posto od srpnja 2018., kada je debitirala na burzi. Uz to, u onome što vjerojatno najviše govori o stavu ulagača o poslovnom modelu (primjerice više od cijene po dionici), tvrtka je tijekom fiskalne godine skupila nevjerojatnih 552,93 milijuna USD (422,9 milijuna funti). Dodavanjem pjesama iz kataloga Barryja Manilowa i Marka Ronsona tvrtka trenutno prikuplja honorare od najmanje 15.190 pjesama.