HZJZ dao nove preporuke za noćne klubove po pitanju sprječavanja zaraze koronavirusom
12. kolovoza 2020.
Music Box (10907 Članci)
Podijeli

HZJZ dao nove preporuke za noćne klubove po pitanju sprječavanja zaraze koronavirusom

Kako je javio Hrvatski zavod za javno zdravstvo ovo je nadopuna preporuke za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 u ugostiteljskoj djelatnosti noćnih klubova i služi u svrhu zaštite djelatnika i posjetitelja noćnih klubova u skladu s trenutnim stanjem epidemije bolesti COVID-19 u Hrvatskoj.

Potrebno se i dalje nastaviti pridržavati preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje se odnose na sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 u ugostiteljskoj djelatnosti noćnih klubova objavljene na internetskoj stranici.

“Preporučuje se rad noćnih klubova organizirati na način da se koriste kapaciteti za rad na otvorenom te da se onemogući rad i boravak posjetitelja u zatvorenim prostorima noćnih klubova. Klubovima koji raspolažu isključivo zatvorenim prostorom preporučuje se nastavak rada po principu uobičajenih ugostiteljskih objekata (npr. kafića). Preporučuje se ne koristiti plesni podij u funkciji prostora za ples. Na prostoru plesnog podija preporučuje se postaviti stolove i stolice tako da između pojedinih skupina posjetitelja koji sjede oko stolova bude najmanje 1,5 m.

U okolnostima u kojima se iz epidemiološke anamneze oboljelih utvrdi da je izvor/okolnost zaražavanja SARS-CoV-2 virusom boravak u noćnom klubu, preporučuje se da sanitarni inspektor sukladno članku 69. stavak 2. točka 2. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, odmah obustavi rad objekta (noćnog kluba) s vremenom važenja odluke o obustavi rada sukladno mišljenju sanitarnog inspektora odnosno epidemiologa, te da naloži protuepidemijsku dezinfekciju i testiranje svih zaposlenika RT-PCR metodom na SARS-CoV-2. Sukladno rezultatima provedenih testiranja i epidemiološkoj procjeni određuje se mjera samoizolacije za sve osobe za koje je to potrebno.

Foto: ilustracija