Umro legendarni jazz kontrabasist Gary Peacock
7. rujna 2020.
Music Box (10960 Članci)
Podijeli

Umro legendarni jazz kontrabasist Gary Peacock

Gary Peacock je svirao zajedno s Keithom Jarrettom, Albertom Aylerom, Billom Evansom, Tonyjem Williamsom, Milesom Davisom i Marcom Copandom, među ostalima, a tijekom svoje legendarne karijere stvorio je kultni status među jazz glazbenicima.

Gary Peacock umro je u 85. godini života. Rođen je u Idahu 1935. godine i počeo je kao bubnjar i pijanist prije nego što se prebacio na kotnrabas dok je svirao u jazz ansamblu u vojski u Njemačkoj. Nakon što je otpušten iz vojske preselio se u Los Angeles te je u kasnim pedesetima počeo s prvim sessionima. Svirao je s velikim jazz facama na Zapadnoj obali prije nego što je stvorio put prema New Yorku u 60-im godinama. Tada je nastupao s Milesom Davisom, Billom Evansom i Albertom Aylersom te sudjelovao na njihovim albumima. Najbliži odnos imao je s potonjim, dok je na redovnoj bazi svirao i s bubnjarem Paulom Motianom koji je bio dio Bill Evans Trija.

Njegov prvi solo album stiže 1970. godine, “Eastward”, koji je snimljen s Hiroshijem Murakamijem i Masabumijem Kikuchijem tijekom podužeg boravka u Japanu koji je trajao do 1972. godine. Za svoj album “Tales of Another” angažirao je Keitha Jarretta i Jacka DeJohnettea, a okupili su se i za dva albuma 1983. godine, “Standards, Vol. 1” i “Standards, Vol. 2”. Snimili su više ploča zajedno, uključujući “Changes” 1984., “The Cure” 1990. i “Tribute” 1991. te nekoliko live albuma standarda.

Djelovao je kasnije kao solo glazbenik i u suradnjama s Marcom Coplandom, Billom Frisellom, Leejem Konitzom, pijanisticom Marylin Crispell i Joeyjem Baronom, pogotovo u 2010-im godinama. Njegov zadnji album bio je “Tangents” 2017. godine, a godinu kasnije izašla je i live snimka “After the Fall” s koncerta 1998. godine s Jarrettom i DeJohnetteom.

Izvor: Pitchfork

Foto: YouTube