MOJ+1: dRUMELODY posložio svojih 10 najdražih albuma
15. listopada 2020.
Nikola Knežević (2799 Članci)
Podijeli

MOJ+1: dRUMELODY posložio svojih 10 najdražih albuma

Teško je izdvojiti 10 albuma koji su na nekoga utjecali tijekom odrastanja, tijekom života ili tijekom profesionalnog glazbenog razvijanja.

No, kad se mora mora se. Novi gost naše redovne rubrike Moj +1 je dRUMELODY, odnosno Berin Tuzlić, sarajevski multimedijalni umjetnik koji je upravo objavio novi album “Freedom of Imagination”. Kolaž je to različitih elektroničkih žanrova koji potvrđuje tezu da je dRUMELODY umjetnik kojem vješto polazi za rukom da i u svom glazbenom izričaju slušatelja vodi kroz širinu i raznolikost. Prožet pop electro breakom, electro noiseom, old school beatom, dubom te micro houseom, album kako i naziv sugerira želju da nas povede u svijet imaginacije.

Stoga, za očekivati da je i popis albuma koji su utjecali na njega šarolik. Ipak, situacija je nešto drugačija. Ovo je 10 njegovih albuma:

1. Nine Inch Nails – “Hesitation Marks” (2013.)
2. Radiohead – “The Bends” (1995.)
3. Blur – “Blur” (1997.)
4. Thom Yorke – “Tomorrow’s Modern Boxes” (2014.)
5. Atoms For Peace – “Amok” (2013.)
6. Audioslave – “Out of Exile” (2005.)
7. Alice in Chains – “MTV Unplugged” (1996.)
8. Nirvana – “MTV Unplugged in New York” (1994.)
9. Bow Wow Wow – “When the Going Gets Tough, the Tough Get Going” (1983.)
10. Led Zeppelin – “Celebration Day” (2012.)

“Prije svega rekao bih da je ovakav miks izdvojenih albuma i pjesama za moj način razmišljanja na ovaj odgovor najiskreniji. Zato što neke pjesme koje su loše pokvare zadovljstvo slušanja albuma, a neke koje se tu nađu kao najbolje pjesme ne možeš ih na takvom albumu slušati. To je jedini razlog zašto sam posložio albume na ovaj način. Suvišno je govoriti za svaki izbor pojedinačno jer ovi albumi i pojedinačne pjesme to govore same za sebe. Njihova magija mene je opčinila da moj životni prostor oboje prostor u kojem živim i da me sagrade. Volim taj spoj tehnologije i bendovske svirke baš zato što nema granice kad se spoje. A onda kada nemožeš nikoga pronaći da te prati sviraš i snimaš i izvodiš sve to kao dRUMELODY, u jednom obliku koji je naj bliži drum jaying izvedbi. S liste utjecaja sigurno najveći je Thom Yorke iz ove njegove electro faze, kao logičan nastavak Radioheada. Nisu to The Chemical Brothers i The Prodgy koji su odlični. Melodični ritmovi “Kashmira” ili točnije Bonhama su ono što ipak sve krase jer ja sam ipak bubnjar. Identitet slobode imahinacije je Bow Wov Wov koji daje dodatni stimulans za kreaciju veoma bitan. Drskost je Nirvana spojena s Davidom Bowiejem i to baš u unplugged verziji. Alice in Chance vječita opasnost izgleda svakog mog napravljenog songa. Audioslave i “Amok” empatični utjecaj karakterističnosti na dRUMELODY pjesme. A Blur i NIN primjer kako treba uvjek samo po svom,tko će vam reći da niste u pravu za svoje autorsko djelo.”, pojasnio nam je svoj izbor dRUMELODY.

Njegov izbor pjesama s ovog albuma poslušajte na našim streaming profilima: