Stjepan Jimmy Stanić s Orkestrom Josipa Cvitanovića objavio album “91+”
21. studenoga 2020.
Music Box (11096 Članci)
Podijeli

Stjepan Jimmy Stanić s Orkestrom Josipa Cvitanovića objavio album “91+”

Stjepan Jimmy Stanić bard je hrvatske glazbe, jedno od najznačajnijih imena u povijesti hrvatske glazbe. 91+ njegov je novi studijski album, igra s njegovim godinama, no godine su tu da zavaraju jer Jimmyjeva vitalnost, glas i geste su nešto što trebate čuti.

Album 91+ nastao je u suradnji s cijenjenim dirigentom i aranžerom Josipom CvitanovićemEvergreen Prolazi sve u novom ruhu prvi je singl kojim je najavljeno ovo izdanje. Godina 1966. čini se daleka, ali upravo je tada Jimmy prvi put objavio Prolazi sve na EP-ju Đimi. Pedeset i četiri godine kasnije, ovaj vitalni 91-godišnjak predstavio je novu verziju ovog evergreena i kao i svaki put dosad, oduševio.

Prolazi sve, Jutro će promijeniti sve, Moja kobila Suzy i Dimnjačar (u duetu s Barbarom Stanić) samo su neke od kultnih pjesama u novim aranžmanima Josipa Cvitanovića, ujedno i producenta albuma, uz tri potpuno nove pjesme: Smoky (u duetu s Barbarom Stanić), Mama Inez i obradu tradicionalne pjesme Dok sem bil ja dečko mlad. Osim spomenutih, na album s e nalaze i dobro poznate pjesme Mimi, Zašto si pospan, Čo i Zamagljen prozor.  Album je sniman u studijima Croatia Records i JC tijekom svibnja ove godine, a glazbenu produkciju potpisuje Josip Cvitanović. Likovno oblikovanje potpisuje Ana Luketin Fahrenwald dok je autor svih fotografija Nikola Knežević. No, naslovnica je ono što će vas posebno dirnuti. Fotografija Zdenka Mlinara uhvatila je poseban moment, Barbaru i Jimmyja u zagrljaju, zajedno pred mikrofonom – ljubav koja traje.

U knjižici izdanja Nino Škrabe, književnik, dramatičar i publicist, piše„Jimmy Stanić postao je slavan izvedbama brojnih ‘vječno zelenih melodija’, a ovim albumom svjedoči da je ne samo svojim godinama nego i svojim najnovijim diskografskim pothvatom i on sam pravi pravcati JIMMY ZIMZELEN.” Album će sigurno naći put do srca svih ljubitelja Jimmyjevog stvaralaštva, evergreena koji su obilježili povijest hrvatske glazbe, ali ovaj put u novim aranžmanim koji donose novu svježinu„Ono što posebno fascinira kod slušanja albuma 91+ svakako je nevjerojatna Jimmyjeva svježina glasa, besprijekorni izgovor teksta i lakoća intepretacije, gotovo nepojmljivo za mladića u tim godinama. Dodatnu draž cijelom podvigu pruža i aktivno sudjelovanje Jimmyjeve životne družice, gospođe Barbare, koja iskrenošću nastupa i toplinom svojeg glasa znatno pridonosi cjelokupnom dojmu. Aranžer i dirigent Josip Cvitanović znalački je obavio posao sa svojim orkestrom, prožet raznolikošću žanrova, ugođaja i ritmova. Izvorno i sam zakleti jazzer i swinger, u velikom je Jimmyju pronašao srodnu dušu pa se radost zajedničkog muziciranja osjeća u svakom taktu i u izvrsnoj svirci orkestra koji jednako dobro zvuči i u broadwayskim i u nashvilskim i u vlaškovuličanskim temama”, zaključuje Nino Škrabe, i upravo je ovo najbolji poziv na slušanje novog studijskog albuma barda hrvatske glazbe.