U čast glazbenoj ostavštini Rajka Dujmića objavljeno antologijsko izdanje na 5 CD-a
13. prosinca 2020.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

U čast glazbenoj ostavštini Rajka Dujmića objavljeno antologijsko izdanje na 5 CD-a

Antologija jednog od najvećih skladatelja u povijesti hrvatske diskografije, Rajka Dujmića od sada je u prodaji.

Box set s ukupno 5 CD-a i devedeset i jednom pjesmom presjek je sjajne skladateljske biografije s najvećim pjesama koje su obilježile mnoge generacije te proglašene evergreenima. Njegov glazbeni početak vezan je uz Nove fosile, jednu od naših najpopularnijih pop grupa u koju ga je doveo Slobodan Momčilović Moka i na čiji je nagovor Rajko Dujmić počeo pisati pjesme. Sanjaj me bila je prva pjesma koja je nagovijestila zlatno doba Novih fosila koji su 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća prodavali dijamantne naklade albuma.

Rajko Dujmić Lima, kako su ga zvali prijatelji, bio je glazbeno čudo od djeteta, a svoj prvi honorar od glazbe zaradio je već s trinaest godina. Veliki skladatelj veći je dio svoje karijere vezao upravo uz grupu Novi fosili čiji je bio član, ali je njegov skladateljski potencijal i gotovo dječačka radoznalost bila tolika da je svojim pjesmama obilježio i karijere mnogih danas renomiranih pjevača poput Jasne Zlokić i njene Skitnice, Nede Ukraden i Vrati se s kišom, Umoran sam Jasmina Stavrosa i mnogih drugih. Među poznatim hitovima, u Antologiji se nalazi jedan stariji duet i to Arsena i Gabi Ljubim tvoje lijepe bore kao i najnoviji Susret koju su otpjevali Ivanka Boljkovac i Darko Domijan. Uz Stevu Cvikića, Rajko je napisao pjesmu Rock me za tada nepoznatu grupu Riva koja je do danas ostala jedina grupa koja je dovela Eurosong u Zagreb i to 1990., a uz još jednog velikog skladatelja Zrinka Tutića napisao je jednu od najljepših domoljubnih pjesama Moja domovina. Upravo je zato ovaj box set podijeljen na nekoliko cjelina, na prva dva CD-a se nalaze pjesme Novih fosila, na druga dva Rajkovi hitovi koje su otpjevali Jasna Zlokić, Neda Ukraden, Jasmin Stavros, Srebrna krila, Mišo Kovač, Oliver Dragojević, Gazde, Đurđica Barlović, Severina, Željko Bebek i drugi, dok peti CD sadrži pjesme koje Rajko pjeva poput Leina, Rijeka suza i svira poput Pjevaju šume.

“Ja sam kameleon: Moj zvuk je građen na europskom soundu. Jako puno slušam glazbu, kupujem ploče, strani materijal i sve kameleonski sublimiram u sebi i za ljude koje radim. Unatoč čvrstom rukopisu katkada ni najstručniji znalci ne prepoznaju moje pjesme. Nije mi strana ni komercijalna, ni uvjetno rečeno, manje komercijalna glazba, tvrđi i mekši pop” – Rajko Dujmić.

 

U bogatoj knjižici na čak 48 strana nalaze se slike iz privatne arhive Rajka i Snježane Dujmić, od njegovih slika iz djetinjstva do raznih novinskih natpisa. Naslovnu fotografiju Antologije te nekoliko stiliziranih unutar knjižice box seta potpisuje svjetski poznati fotograf Lupino. Siniša Škarica dugogodišnji urednik Jugotona i Croatia Recordsa, poznati skladatelj i Rajkov veliki prijatelj Nenad Ninčević te Petar Luković, glazbeni kritičar, dali su svoj osvrt na Rajkov lik i djelo, dok je dr.sc. Marijo Pejić temeljito pisao o Rajkovu stvaralaštvu na području BiH. Posebnost ove Antologije leži i u tri pjesme koje su prvi put objavljene. Pjesma Dobro jutro, Hrvatska u izvedbi Maje Blagdan zaštitni je znak najdugovječnije emisije na HRT-u, Mir vama u izvedbi raznih izvođača koju je Rajko napisao povodom dolaska Pape Franje u Sarajevo te Bachova toccata i fuga u D-molu koju je odsvirao s grupom Clan.

Pjesmu Milena, jednu od kultnih pjesama koja se nalazi u ovoj Antologiji, Rajko Dujmić napisao je za stvarnu osobu, medicinsku sestru iz Negotina na Vardaru, ali je uvijek isticao da je to posveta svim medicinskim sestrama. U čast velikog skladatelja, Rajka Dujmića, Croatia Records napravila je i video lyrcs za pjesmu Milena s kadrovima zdravstvenih radnika kao još jednu zahvalu za svu njihovu požrtvovnost i napore s kojima su suočeni zadnjih nekoliko mjeseci.

Foto: Lupino