Preminuo Leslie West, gitarist i osnivač hard rock benda Mountain
24. prosinca 2020.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

Preminuo Leslie West, gitarist i osnivač hard rock benda Mountain

Leslie West, glavni vokal i gitarist hard rock benda Mountain, preminuo je u 76. godini života od zastoja srca. Pionir u heavy zvuku gitare utjecao je na razne žanrove, od heavy metala do hip-hopa. 

West je karijeru započeo u bendu zvanom Vagrants prije nego što je raskinuo s producentom Felixom Pappalardijem, koji je kasnije producirao kultni album Creama “Disraeli Gears”. Zajedno su osnovali novu grupu pod nazivom Mountain, preuzimajući to ime iz nedavnog Westovog solo albuma produciranog Pappalardi. Bend je svirao samo nekoliko koncerata prije nego što je rezerviran za nastup na Woodstocku 1969. godine, a zahvaljujući zajedničkom agentu Jimija Hendrixa.

Mountainov pravi prvijenac “Climbing!” objavljen je 1970. Otvarajuća pjesma “Mississippi Queen” njihova je najpoznatija pjesma do danas, a smatra se osnovom hard rockom. Najuglednija postava benda – West, Pappalardi, bubnjar Corky Laing i klavijaturist Steve Knight – raspala se nakon samo dvije godine. Nakon toga, West će svirati zajedno s Creamovim Jackom Bruceom i Lainom u power trojci prije nego što će se Mountain spojiti s novim članovima 1973. godine. Legendarni gitaristi, od Jimija Hendrixa i Ritchieja Blackmorea do Eddieja Van Halena, poštovali su Westa, koji je bio poznat po svojim prljavim rifovima i melodičnom sviranju. Ali izvan rocka njegovo se nasljeđe proteže i na rap glazbu; Woodstockova snimka Mountainove pjesme “Long Red” semplirana je u bezbroj hip-hop pjesama, uključujući Jay Z-jevu “99 Problems” i Kanyea Westovu “The Glory”.

Njegov posljednji solo LP “Soundcheck” objavljen je 2015. godine.

Foto: Promo