Priprema se prvo izdanje Remotea, glazbenog festivala proširene stvarnosti
21. siječnja 2021.
Music Box (10907 Članci)
Podijeli

Priprema se prvo izdanje Remotea, glazbenog festivala proširene stvarnosti

Prvo izdanje Remotea, glazbenog festivala proširene stvarnosti, održat će se u subotu 20. i nedjelju 21. veljače uz nastupe čak osam bendova koje predvode Elemental, Nipplepeople, ABOP i Chui. 

Okolnosti u kojem će koncertne aktivnosti još neko vrijeme biti onemogućene u svom uobičajenom obliku primorale su glazbenike na kreativna riješenja koja, ne samo da služe njima samima, već stvaraju jednu potpuno novu formu za cjelokupnu scenu, održivu i nakon prestanka pandemije. Remote stoga predstavlja prvi projekt kod nas čiji je cilj stvaranje platforme za realizaciju live nastupa u okruženju virtualne stvarnosti i svijeta koji postoji isključivo u digitalnom obliku. Ovaj projekt nije zamjena za live doživljaj nego jedno potpuno novo iskustvo, puno više od samog streaminga i potpuno novi kanal, kako za koncerte i festivale, tako i za inovativne načine promocije.

Pojam na kojem se temelji, Extended Reality (XR), produžena stvarnost, označava spoj stvarnog i virtualnog u jedan okoliš. U kontekstu ovog projekta XR će biti ostvaren kroz spoj vrhunske video produkcije i live nastupa izvođača. Senzori koji se postavljaju na kamere omogućit će sinkronizaciju stvarne i virtualne kamere te na taj način virtualnost i stvarnost prividno će postati jedno. Veliku ulogu pritom će odigrati vizualni umjetnici, dizajneri rasvjete i video majstori čija je uloga osmisliti i modelirati virtualna okruženja te u njih, u realnom vremenu, smjestiti izvođače.

Sam festival podjeljen u dvije žanrovski šarolike večeri. U subotu, 20. veljače nastupiti će naš najpoznatiji electro pop bend Nipplepeople, višestruko nagrađeni jazz rock kvartet Chui, elektronička senzacija ABOP i sjajan novi dvojac MI VIDA kojeg čine Vida Manestar iz Elementala i Stanislav Kovačić na violončelu.

Nedjeljni line up predvode jedan od najuspješnijih i najdugovječnijih hip hop bendova ovog podneblja Elemental, cijenjeni zagrebački punkeri Mašinko, noir-pop bend Mixed Up Mary i ELEVEN, solo techno projekt Ivana Levačića, bubnjara grupa ABOP, Chui i Kries.

Publici će Remote festival biti dostupan putem entrio.stream platforme, bez potrebe za dodatnom VR tehnologijom i to isključivo za vrijeme trajanja festivala. Time će, kao i pravi festival, Remote biti jedinstveno iskustvo koje se može doživjeti samo u trenutku kada se i održava.

Nositelj Remotea je Umjetnička Organizacija Elemental, koja, od 2015. godine, djeluje i pod imenom 383records, a nastala je kao logični razvoj glazbene skupine Elemental čiji članovi su aktivni u brojnim drugim glazbenim sastavima i projektima. Partneri na projektu su Promo logistika, Mozaik grupa, OOO Booking i After Records. Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija putem natječaja za programe digitalne pretvorbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.

Ulaznice

Ulaznice u prodaju kreću u petak, 22. siječnja po early bird cijenama od 40 kn za jednodnevnu ulaznicu i 50 kn za dvodnevnu. Od 1. veljače cijena im se diže na 50 kn za jednodnevnu ulaznicu i 60 kn za dvodnevnu što su iznosi koji ostaju do samog festivala.

Foto: Nikola Knežević