Vedran Ružić najavio otvorenje izložbe i koncert u zagrebačkoj Galeriji Vladimir Bužančić
27. siječnja 2021.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

Vedran Ružić najavio otvorenje izložbe i koncert u zagrebačkoj Galeriji Vladimir Bužančić

Nagrađivani riječki vizualni umjetnik i jazz-glazbenik Vedran Ružić, potaknut globalnim lock-down-om koji na čovječanstvo utječe kako na ekonomskoj tako i osobnoj razini, u organizaciji Galerije Vladimir Bužančić i Centra za kulturu Novi Zagreb, predstavlja izložbu Forbidden Melody i jazz-koncert Forbidden Live.

Ovaj multimedijalni događaj potaknut je programskom koncepcijom Galerije pod nazivom Doktrina pandemije ili seruma istine globalnog Pandaemoniuma, čijom izvedbom Vedran Ružić kombinira vizualnu i glazbenu umjetnost podjednako kreirajući oba oblika. Svoj rad naziva „konceRtualna umjetnost“ jer se u njemu isprepliće nekoliko oblika umjetnosti u jednu cjelinu s glazbom: vizualno povezuje s auditivnim i obratno. Ružić u svom atelieru izrađuje objekte likovne umjetnosti, ali i sklada jazz glazbu koju će na dan otvaranja izložbe izvoditi sa svojim sastavom – Vedran Ružić Trio. Kroz jazz koji je znan i kao „zabranjena glazba“, opisuje viđenje današnjice, vrijeme zabrana kretanja, druženja, trgovanja, promišljanja.

Ružić stvara svoje radove nakon povratka iz Berlina kada se Europa zatvara radi koronavirusa što i samog umjetnika usmjerava da se u tišini pridruži izolaciji. Kao plod te tišine nastaju radovi iz serije Forbidden Melody gdje kao likovni umjetnik slaže radove kućnih formata, poput izrezbarenog prozora, slika na otpadnim komadima polica iz kuhinje, kontrabasa s elementom bodljikave žice i sl. Na tim naizgled odbačenim i recikliranim materijalima koje je pronašao u svom podrumu Ružić koristi uljane boje, dok akrilnim bojama preslikava već korištena platna pa sve do betonskih blokova, bodljikavih žica te izrezbarenih škura.

Odmah nakon otvorenja izložbe, Vedran Ružić Trio izvest će autorske skladbe s albuma Forbidden Live, uz nekoliko skladbi s prethodnih albuma. Trio čine Hrvoje Galler na klaviru, Adriano Bernobić na bubnjevima i Vedran Ružić na kontrabasu i električnom basu.

Forbidden Live je najnoviji album ovog riječkog umjetnika koji je nastao tik nakon pandemijske izolacije prošle godine u cilju spašavanja svakog slobodnog trenutka stajanja na pozornici uživo. Koncert se održava u sklopu ciklusa koncerata Jazz Point Novi Zagreb Centra za kulturu Novi Zagreb čime će Vedran Ružić zaokružiti svoj vizualni nastup u Galeriji Vladimir Bužančić.

Forbidden Melody Vedrana Ružića zakazan je u Galeriji Vladimir Bužančić za četvrtak, 4. veljače 2021. godine, u 19 sati.