Miroslav Tadić i Yvette Holzwarth skladbom “Happy 13” najavljuju novi album
16. veljače 2021.
Music Box (10275 Članci)
Podijeli

Miroslav Tadić i Yvette Holzwarth skladbom “Happy 13” najavljuju novi album

Svjetski poznati gitarist i skladatelj, Miroslav Tadić, nastavlja suradnju sa sjajnom violonisticom Yvette Holzwarth.

Ovogodišnje su Valentinovo odlučili obilježiti objavom skladbe Happy 13, a koja je ujedno i najava budućeg studijskog albuma Luka. Ovaj dvojac istaknuo se 2019. godine nastupom na sceni Amadeo, a nova skladba i album prvi je njihov diskografski projekt.

“Skladba ‘Happy’ 13 nosi toplu i optimističnu poruku koja nam je svima u ovim danima prijeko potrebna. Bazirana je na tradicionalnom makedonskom plesu ‘Postupano oro’ koje ima neobičnu metriku 13/8. Taj broj 13 diljem se svijeta smatra nesretnim, a ja sam baš radi toga htio ovu pozitivnu skladbu nazvati ‘Happy 13’ – sretna trinaestica. Još jedna zanimljivost je da se ona može tretirati kao world music, ali i kao komorna glazba jer je napisana tako da je mogu izvoditi i klasični glazbenici”, objašnjava Miroslav Tadić.

Iako je album Luka njihov prvi zajednički projekt, ovaj dvojac surađuje još od 2016. godine, a hrvatskoj su se publici predstavili u ljetnim ambijentima na Krku, Brijunima, u Zadru, Šibeniku, Zagrebu te Zlarinu.
“Fascinira me njezino majstorstvo ne samo kao instrumentalistice, već i kao pjevačice i pjesnikinje, a njen osjećaj za glazbu našeg podneblja je posve izniman”govori Miroslav Tadić o Yvette Holzwarth.

Novi album odlično se nadovezuje na Tadićev posljednji studijski uradak Sanjati, možda spavati objavljen prije četiri godine, a gotovo meditativni osjećaj na tom albumu pridnijele su tradicionalne uspavanke u kojima je ovaj sjajni glazbenik pronašao nadahnuće.

Miroslav Tadić gotovo svake godine održi nekoliko koncerata diljem regije, a već dugi niz godina živi i radi u Americi kao profesor akustične i električne gitare u Los Angelesu na prestižnom California Institute of the Arts.
“Pedagoški rad mi odgovara jer pored relativne materijalne sigurnosti donosi mi susrete s mnogo talentiranih i originalnih mladih ljudi koji me ujedno inspiriraju i daju mi osjećaj da sam im od pomoći. Oblast u kojoj radim je prilično široka pa ih učim o glazbenoj teoriji, improvizaciji, kompoziciji, aranžiranju, tehnici gitare i naravno o našem bogatom balkanskom folkloru”, objasnio je Tadić kojeg je ugledni Guitar Player Magazine proglasio jednim od 30 najradikalnijih i najosobenijih gitarista svijeta.