Britanka IAMDDB pokorit će Tvornicu kulture krajem godine!
5. ožujka 2021.
Music Box (10906 Članci)
Podijeli

Britanka IAMDDB pokorit će Tvornicu kulture krajem godine!

Britanska reperica i pjevačica IAMDDB dolazi, u sklopu europske turneje, u zagrebačku Tvornicu kulture u ponedjeljak, 13. prosinca.

Pravim imenom Diana De Brito, IAMDDB kombinira bezvremenski jazz i soul pod utjecajem Nat King Colea i Erykah Badu, pomiješan s modernim trapom i R’n’B-om. Fuzijom različitih žanrova stvorila je vlastiti koji naziva urban jazz, a nerijetko ju se smatra jednom od najkreativnijih umjetnica iz UK-a.

Rođena u Lisabonu, ova kćer glazbenika iz Angole se kao mala preselila u Manchester, grad poznatom po brit-popu, ali među svoje utjecaje ubraja raznolike multikulturalne utjecaje, Afro-jazz i Boba Marleyja. Iako je pisala čak od sedme godine, njen debitantski singl “Leaned Out” objavljen je tek 2016. Iste godine izašao je i debitantski EP “Waeveybby, Vol. 1”, te uslijedio “Vibe, Vol. 2.”

2017. godinu je obilježio prvi hit, zarazni singl “Shade”, koji je postao viralan u UK-u s milijunskim pregledima na online platformama. Mixtapeovi “Hoodrich, Vol. 3”, “Flightmode, Vol. 4” i “Swervvvvv.5” su kroz sljedeće dvije godine nastavili graditi hype oko IAMDDB. Sve je kulminiralo uvrštavanjem u BBC nagrade za najbolji zvuk 2018. kada je proglašena jednom od mladih nada glazbene scene, a sljedeće godine se našla i na Forbesovoj listi najutjecajnijih mladih Europljana.

IAMDDB je munjevitom brzinom osvojila Europu i svijet, nastupala od Glastonburyja, preko Szigeta do EXIT-a. Njen harmonični glas spreman na improvizaciju savršeno paše na rap instrumentale, a mladu, talentiranu i samouvjerenu glazbenicu često smatraju utjelovljenjem nove generacije izvođačica. Za sebe kaže da je dijete trapa i jazza, a rezultati tih utjecaja su primjerice hitovi „Shade“, „Drippy“ i „Kurr£ncy”.

O njenom moćnim nastupu na glavnoj pozornici Sea Star Festivala u Umagu i dalje se priča, a pratio ga ogroman interes iz regije i zemlje. Velika europska turneja ovoga puta vodi IAMDDB po cijelom kontinentu, a na popisu su Irska, UK, Španjolska, Danska, Nizozemska, Francuska, Njemačka, Italija, Portugal, Poljska, Mađarska, Švicarska, Izrael, Rumunjska. U Hrvatsku će stati 13. prosinca kada je zakazan zagrebački nastup u Tvornici kulture.

Prodaja ulaznica kreće u ponedjeljak 8. ožujka. Cijena će iznositi 100 kn sve do 30. travnja, nakon čega se penje na 120 kn i vrijedit će do 31. listopada. Od 1. studenog za ulaznicu će trebati izdvojiti 140 kn, dok će na dan koncerta koštati 160 kn.