Napustio nas je Zafir Hadžimanov, Orfej sunca i pjesme
29. ožujka 2021.
Music Box (10959 Članci)
Podijeli

Napustio nas je Zafir Hadžimanov, Orfej sunca i pjesme

Napustio nas je Zafir Hadžimanov, čuveni umjetnik, kantautor, pjesnik i glumac koji je iza sebe ostavio veliko umjetničko i ljudsko djelo.

Zafir je rođen 1943. godine u Kavadarcima u Makedoniji. Gimnaziju i glazbenu školu završio je u Skopju gdje se i počeo baviti glazbom i kazalištem. Fakultet dramskih umjetnosti u Beogradu završio je 1967. godine, a dok je studirao nastupao je kao pjevač zabavne glazbe. Nagrađivan je od Struških večeri poezije 1975. do Internacionalnog festivala šansone u Zagrebu 2002. i 2003. godine. Sam ili sa suprugom, legendarnom Senkom Veletanlić, snimio je na desetke nosača zvuka i TV programa. Nastupao je na scenama poput Olympije (Pariz), Opera Housea (Sydney), Boljšoj teatar (Moskva). Dobitnik je godišnje glumačke nagrade SNP i specijalne povelje za visok domet u svijetu glume Udruženja dramskih umjetnika Srbije, jugoslavenske estradne nagrade Istaknuti umjetnik Srbije, Nagrade za životno djelo skopskog Radija Bubamara (2002), Nagrade za životno djelo u glasanju na TV Jesenjin (2003), kao i Zlatne Maske za širenje makedonske kulture po svijetu (2006).

Godine 2020. dobio je uglednu nagradu Goceva misao koju dodjeljuje poznata izdavačka kuća Feniks iz Skopja. Nagrada se dodjeljuje za ukupno angažiranje i doprinos na planu afirmacije makedonske kulture i književnosti u svijetu. Tim povodom, a istovremeno kako bi podsjetila na antologijsko stvaralaštvo velikog umjetnika, diskografska kuća Jugoton – Croatia Records reizdala je kultni album “Makedonija pjeva”. Zafir je skladao na desetke šansona i balada na stihove velikih pjesnika, od Konstantina Miladinova, Koste Racina, Blaža Koneskog, Ace Šopova i Radovana Pavlovskog, do Miloša Crnjanskog, Duška Radovića, Desanke Maksimović i Brane Crnčevića.

“Zafir Hadzimanov ostavio je za sobom veliki umjetnički trag, darovitost, šarm i gospodstvo, a njegovo djelo će nastaviti živjeti zauvijek. Veliki Gospodine iz svijeta umjetnosti, aplauz traje. I trajat će…”, objavila je Croatia Records.

Foto: Željka Dimić