Srbija-Sjeverna Makedonija-Albanija: Jazz poveznica pod dirigentskom palicom Milana Petrovića
30. ožujka 2021.
Music Box (9664 Članci)
Podijeli

Srbija-Sjeverna Makedonija-Albanija: Jazz poveznica pod dirigentskom palicom Milana Petrovića

Milan Petrović, poznati beogradski skladatelj i klavijaturist, novim singlom “Connected Again”, najavljuje kompilaciju autorskih skladbi “The Best of 2011 – 2021” nastalih u proteklih 10 godina, a na kojoj sudjeluju i brojni regionalni glazbenici.

Milan Petrović surađuje s mnogim poznatim umjetnicima iz regije, a suradnici prvog singla “Connected Again” su glazbenici iz Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije: Sašo Popovski (gitara, MKD), Džole Maksimovski (bas, MKD), Ermal Rodi (sax, AL), Goran Savić Čaki (bubnjevi, SRB), predvođeni skladateljem i aranžerom na klavijaturama, Milanom Petrovićem.

Kompilacija se sastoji od 21 skladbe pod nazivom “The Best of 2011 – 2021” i predstavlja retrospektivu pažljivo biranih autorskih skladbi Milana Petrovića koje su objavljene i nastale u proteklih deset godina. Ovaj kompilacijski album bit će objavljen za skopsku izdavačku kuću Jazz Fortnight, prije svega kao ekskluzivno digitalno izdanje. Svi ljubitelji jazz glazbe u sljedećem razdoblju imat će priliku besplatno poslušati na streaming platformi Bandcamp:

Milan Petrović svoju profesionalnu karijeru gradi na već 25 godina, kroz suradnju s poznatim regionalnim umjetnicima kao što su Vasil Hadžimanov, Aca Seltik, Sky Wikluh, Bruno Mičetić, Dušan Bezuha, Boris Bunjac, Branko Isaković, Ivan Aleksijević, Vladimir Maričić, Veljko Nikolić (Papa Nik), a u okviru kompilacije posebna pažnja posvećena je suradnji sa ženama iz svijeta glazbe kao što su Sonja Kalajić, Ksenija Komljenović (SAD/SRB), Diana Čerenšek (HR), Vanja Danilović (BIH), Maja Klisinski, Aleksandra Đorđević, Mina Momčilović, Dunja Popović i Bojana Todorović.

U sinergiji svih glazbenica i glazbenika s kojima je Milan Petrović surađivao na ovim skladbama kompilacija “The best of 2011-2021” vodi nas kroz vrijednosti prijateljstva, putovanja i istinskog doživljaje prirode i ljubavi. Naslovna fotografija djelo je fotografa Mine Pavlović, a dizajn potpisuje Daniel Mihajlović.

Milan Petrović je skladatelj, pijanist i tekstopisac. U samostalnoj karijeri objavio je ukupno deset izdanja na kojima se potpisuje kao skladatelj, aranžer i glazbenik, a kao gostujući glazbenik nalazi se i na brojnim izdanjima umjetnika iz regije. Nastupao je širom svijeta kako samostalno, tako i s Milan Petrović Quartetom, koji čine i Lehel Nađ, Bogdan Zdjelar i Robert Gostincar.