Jedinstveni fusion Vlatka Stefanovskog i Taneca u Lisinskom
17. rujna 2022.
Music Box (10959 Članci)
Podijeli

Jedinstveni fusion Vlatka Stefanovskog i Taneca u Lisinskom

Vlatko Stefanovski je u svojoj gotovo pet desetljeća dugoj karijeri više puta nastupao s Tanecom u Makedoniji i inozemstvu. Te suradnje uvijek ističe kao posebno značajne i inspirativne za svoju glazbu, ali i za makedonsku glazbenu kulturu u cjelini.

Folklorni motivi su, rekli bismo neizostavan i dominantan element njegove glazbe pa je ova suradnja s Tanecom, koja se dogodila u jesen 2021. godine u obliku koncertnog albuma objavljenog na DVD-u, bila logičan korak naprijed nakon njihovih dosadašnjih jednokratnih zajedničkih nastupa. Zbog visokog ugleda orkestra Tanec i gitarskog virtuoza Vlatka Stefanovskog, kao skladatelj/aranžer obrada folklornih tema angažiran je Damir Imeri, vrhunski makedonski instrumentalist i autor. Njemu je povjereno da glazbeno spoji ova dva izvođača na dostojanstvenoj, jednako vrhunskoj razini. Kombinacija se pokazala uspješnom i ovaj prestižni glazbeni projekt niže izvanredne koncerte. Osim premijernog nastupa na „Jesenskom glazbenom festivalu“ u Skoplju, Stefanovski i Tanec su dosad uspješno nastupali na poznatom mariborskom festivalu LENT u Sloveniji kao i na prestižnim ljetnim pozornicama u Makedoniji, u amfiteatru na ruševinama antičkog grada Heraklee u Bitoli i u antičkom teatru u Ohridu.

Publika svih ovih koncerata jednoglasna je da su Stefanovski i Tanec konačno spojili dva makedonska brenda u jedan veliki scenski spektakl. Posebno za ovaj projekt izvođeni su antologijski plesovi “Pelistersko”, “Kasapsko oro”, “Sitna lisa”, “Postupano”, “Kalajdžsko”, “Pajduško” i nezaboravne melodije “Eleno, čerko”, “Jano, mori, sevdalino” u novim aranžmanima Damira Imerija. Ova vrhunska fuzija, koja je rezultirala jedinstvenim glazbenim nastupom, zasluženo živi svoj međunarodni koncertni život.

Ulaznice možete kupiti na blagajni KD Vatroslava Lisinskog te u sustavima Eventim i Ulaznice.hr.

Foto: Samir Cerić Kovačević