Delegacija EU u Srbiji i EXIT donose koncertni film “Satorija sa Golubačke tvrđave” premijerno na FEST
6. svibnja 2021.
Music Box (10917 Članci)
Podijeli

Delegacija EU u Srbiji i EXIT donose koncertni film “Satorija sa Golubačke tvrđave” premijerno na FEST

Nakon što je prvo izdanje Exitovog InfinitX projekta, snimljeno na budvanskoj tvrđavi Mogren, pogledalo više od tri milijuna ljudi diljem planeta, ovaj sjajni projekt predstavit će svijetu dio ljepote i bogate povijesti Srbije.

EXIT i Delegacija Europske unije u Srbiji u nedjelju, 9. svibnja, na Dan Europe, donose specijalan koncertni film s nastupom izuzetno cijenjenog nizozemskog umjetnika Satorija, koji je snimljen na predivnoj srednjevjekovnoj tvrđavi Golubački grad. Ovo svojevrsno glazbeno putovanje premijerno će biti predstavljeno na jednom od najdugovječnijih i najutjecajnijih filmskih festivala ovih prostora, beogradskom FEST-u, čije će  49. izdanje biti održano od 7. do 14. svibnja. InfinitX je ujedno i najava novog Satorijevog albuma u Exitovoj produkciji, kojim će svijetu predstaviti srpsku i balkansku tradicionalnu glazbu u modernom aranžmanu.

„Satori na tvrđavi Golubac: Zvuci prošlosti“ moći će se pogledati u nedjelju, 9. svibnja u beogradskoj Kombank dvorani i novosadskoj Areni Cineplex u 20:00. Odmah zatim počet će i globalni prijenos na službenoj Facebook stranici EXIT festivala i Beatporta, i to u 20:21.

Dan Europe obilježava se svakog 9. svibnja, kao datum osnivanja današnje Europske unije i promovira mir i jedinstvo na kontinentu. „Vjerujem da glazba spaja ljude, da ima moć biti iznad svih granica, kultura i autoriteta, i da ujedinjuje ljude. Mislim da ne možemo biti bliže miru od toga, zar ne? Za mene, mir je kada smo svi zajedno i plešemo. To je ’Satori trenutak’” poručio je u filmu Satori tijekom razgovora s osnivačem EXIT festivala Dušanom Kovačevićem.

Satori neizmerno cijeni balkansku etno glazbu, i ta inspiracija ovim podnebljem osjetit će se itekako u njegovom setu sa Golubačke tvrđave, na kojem je mesta bilo i za specijalnu gošću, pjevačicu i glumicu Milicu Majstorović. Zahvaljujući fantastičnoj atmosferi na setu, inspiriranim izvođačima i uigranom video timu „Satori na tvrđavi Golubac: Zvuci prošlosti“ ulazi u sam vrh lokacijskih videa koji se mogu pronaći na svjetskoj sceni. Ovaj način promocije destinacija i njezinih kulturnih dobara pokazao se kao izuzetno uspješan, jer privlači milijune gledatelja širom svijeta, do kojih je ranije bilo nemoguće doći bez multimilijunskih ugovora s globalnim medijima.  Streamani DJ setovi s atraktivnih turističkih lokacija dodatno su postali aktualni u doba pandemije koronavirusa, znajući da su mladi koji prate ove sadržaje među prvima koji se vraćaju turističkim putovanjima.

Satorijev InfinitX nastup snimljen je na monumentalnoj Golubačkoj tvrđavi, smještenoj na obali Dunava i na samom ulazu u Đerdapsku klisuru. Ovo utvrđenje je nedavno rekonstruirano i otvoreno za posjetitelje. Obnova je trajala skoro pet godina, uz veliku financijsku podršku Europske unije. Europska unija nastavlja podržavati restauraciju mnogih mjesta kulturne baštine u Srbiji, kao što su tvrđave Bač, Fetislam u Kladovu i Pirot, te potiče razvoj lokalnog turizma, posebno u istočnoj Srbiji.