(NE)OBIČNE PLAYLISTE: Top 10 izvanzemaljaca koji nisu (isključivo) s planeta glazbe
15. svibnja 2021.
Music Box (11091 Članci)
Podijeli

(NE)OBIČNE PLAYLISTE: Top 10 izvanzemaljaca koji nisu (isključivo) s planeta glazbe

1973. je godine tadašnji predsjednik Astronomskog društva Sjeverne Kalifornije, Doug Berger, pokrenuo Međunarodni dan zvjezdoznanstva s namjerom da se jednom godišnje postave javni teleskopi po urbanim mjestima.

Svake je godine datum drugačiji, a 2007. je dodan još jedan dan zbog promjena zviježđa, pa od tada postoje proljetni i jesenski Međunarodni dan astronomije. Ove godine proljetni datum pada na 15. svibnja, a jesenski na 9. listopada. Tom prigodom danas i mi kroz teleskop virimo u svemir i otkrivamo izvođače koji nisu (isključivo) s planeta glazbe te donosimo popis 10 izvanzemaljaca koji su nas posjetili.

1. Hollywood Vampires – „We Gotta Rise“
2015. je godine ovu rock supergrupu osnovao poznati glumac Johnny Depp s dva američka glazbenika, Aliceom Cooperom i Joeom Perryjem. Započeli su s istoimenim albumom koji se sastoji od prerada pjesama velikih rock zvijezda iz 70-ih i tek nekoliko vlastitih, a 4 su godine poslije sklopili album „Rise“ s 13 originalnih pjesama, među kojima je i ova, i trima preradama.

2. Tenacious D – „To Be the Best“
Nagrađivani kalifornijski komični hard rock dvojac koji tvore izvođač Kyle Gass i glumac iz “Škole rocka”, Jack Black. Njihov je treći studijski album, „Rize of the Fenix“, 2013. godine nominiran za nagradu GRAMMY u kategoriji za najbolji komični album, a pjesma je s liste za isti poslužila kao najavni videospot.

3. Tom Felton – „hOLDing On“
Ako vas zanima kako to zvuči kada Draco Malfoy pjeva, evo primjera. Godine kada je snimljen “Princ miješane smrti” Feltbeats je objavio svoj prvijenac „In Good Hands“ od 6 pjesama i sveukupna trajanja nešto manje od 20 minuta, a prije dva je mjeseca britanski glumac odbacio svoje glazbeno ime i objavio singl s popisa.

4. Matthew McConaughey ft. Robbie Robertson – „The Money Chant“
„Alright, alright, alright“ je teksaški glumac povremeno uskakao u svoje glazbene čizme i sudjelovao u stvaranju pjesama za filmove u kojima je glumio – “Čarobni Mike”, “Vuk s Wall Streeta”, iz kojega je i pjesma s popisa, i “Interstellar”. „The Money Chant“ je nastao spontano, nakon što je glumac odlučio u scenu ubaciti svoju vježbu kojom se priprema prije snimanja, pa je tako nastala poznata scena iz ta filma, a kasnije ju je McConaughey i studijski uredio.

5. Cara Delevingne – „I Feel Everything“
Poznata se britanska manekenka i glumica prije 10 godina dala u glazbu iz čega su nastala dva glazbena albuma, ali se s vremenom ipak odlučila posvetiti prvotnim karijerama, a glazbi se obratiti u obliku pjesama za neke filmove u kojima glumi. 2017. je godine izašao njezin jedini videospot za pjesmu „I Feel Everything“ iz filma Valerian i grad tisuću planeta.

6. Lucy Hale – „Lie a Little Better“
Ova je Slatka mala lažljivica 2014. godine objavila jedini studijski country pop album „Road Between“, a osim toga sudjelovala je u mnogim albumima s preradama i filmskim soundtrackovima.

7. Mia Elegović – „Koka“
Jedna se od princeza iz serije “Bitange i princeze” 2014. godine uputila u glazbeni studio i iz njega izašla s 8 pjesama u obliku pop albuma „Kradljivica srca“. Dvije je godine uslijedio singl „Hej ti, hej ja“ kojom se princeza predstavila na Zagrebačku festivalu, a još jednu poslije country rock singl „Odavno te znam“.

8. Maja Posavec – „Biljke“
Maja Posavec hrvatska je kazališna, filmska i televizijska glumica, ali i glazbenica. Nakon nekoliko godina u sastavu Detour, Posavec se odlučila na samostalnu karijeru koja joj je u 4 godine donijela 3 albuma. 2016. je godine zajedno s Nenom Belanom dobila Porina za najbolju vokalnu suradnju za skladbu „Tvoj glas“. Zadnji je album, „Bye bye Saturn“, nastajao čak 3 godine i izašao prije nešto više od mjesec dana, a jedan je od najavnih singlova i pjesma s popisa.

9. Lika Kolorado – „Smiješ zaurlat“
Znamo ga kao Matiju iz “Zabranjene ljubavi” i Kipu iz “Crno-bijelog svijeta” ili jednostavno vokala benda Like Kolorado – tridesetpetogodišnji je Filip Riđički sa svojim bendom 2018. godine objavio indie rock prvijenac „Smiješ zaulrat“, a prošle svoj drugi studijski rock album „Kontura“.

10 . Christopher Lee – „Let Legend Mark Me as the King“
Upečatljiv po ulogama glavnih antagonista – grof Drakula, grof Dooku iz “Zvjezdanih ratova” i Saruman iz “Gospodara prstenova” – 2010. je godine ovaj britanski glumac objavio nagrađivani i svoj prvi cjeloviti simfonički metal album „Charlemagne: By the Sword and the Cross“ koji prati priču Karla Velikog, a do tada je Lee ostvario velik broj glazbenih suradnji s metal sastavima kao što je Rhapsody of Fire. Dvije je godine poslije, na svoj devedeseti rođendan, objavio izlazak najavna singla „Let Legend Mark Me As the King“ tada nadolazeća nastavka priče u obliku heavy metal albuma „Charlemagne: The Omens of Death“ koji ga je učinio najstarijim izvođačem u povijesti ta žanra.

Prije nego što pogledate bonus svemirce potražtie našu playlistu na Spotifyju i sretan vam Međunarodni dan zvjezdoznanstva.

Bonus svemirci:
1. Lindsay Lohan – „Back to Me“
2. Scarlett Johansson – „Falling Down“
3. Robert Downey Jr. – „Man Like Me“
4. Bruce Willis – „Respect Yourself“
5. Dogstar (Keanu Reeves) – „Isabelle“