IZVJEŠĆE: Ivan Grobenski i The Gentleman u Močvari – neki novi siromahi i lazari
16. svibnja 2021.
Helena Ernoić (69 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE: Ivan Grobenski i The Gentleman u Močvari – neki novi siromahi i lazari

Iako još uvijek nedostaje koncerata u punom izdanju, oni minimalistički svako malo isplivaju, a još ljepše je kada se ne možeš odlučiti na koji događaj otići. Da, i to je moguće u ova vremena.

Oni s najbržim prstom za rezervaciju ulaznica su uvod u ovaj vikend proveli u klubu Močvara na predstavljanju albuma Ivana Grobenskog, kojem se pridružio The Gentleman.

No krenimo redom. Početkom godine skupila se kreativna ekipa koja je u četiri dana snimanja stvorila kompilacijski album Zagreb Calling – Generacija bez refrena. Album se nedavno našao na tržištu, a u okviru prvog promotivnog eventa predstavila su se dva izvođača koja su sudjelovala na izradi kompilacije. Bila je ovo prilika da čujemo The Gentlemana u solo izdanju i s nekoliko novih pjesama, dok je Ivan Grobenski po prvi put odsvirao cijeli album “Siromahi i lazari” i time održao zagrebačku premijeru istog. Osim Ivana Grobenskog i The Gentlemana, na kompilaciji su sudjelovali i drugi aktualni glazbenici, Sfumato, Klinika Denisa Kataneca, Žen, Dimitrije Dimitrijević, Truth ≠ Tribe, nemanja, Eine i Porto Morto.

Večer je otvorio The Gentleman pjesmom „Body or Soul“ i uveo nas u jednu meditativnu i intimnu atmosferu, koja se pomalo i nametala, obzirom da su svi posjetitelji u mraku sjedili na adekvatnom razmaku. Da, definitivno nedostaje stajanje i njihanje, ali ovo je natjeralo publiku da se više fokusira na izvođača i pjesme. Svoju izvedbu je Gentleman nastavio pjesmom „You Always Came in Flowers“ za koju je nedavno objavio video, a koja je nevjerojatnom brzinom osvojila radijski eter. Osvojila, jer se u dva tjedna uspjela zadržati na broju jedan radijske ljestvice. Uslijedile su pjesme s prvog albuma, među kojima se našla i obrada „Big in Japan“, na kojoj se vrlo jasno čuo Gentlemanov potpis. Svoj set je zatvorio pjesmom „Diffusion of Responsibility“. Publika ni u jednom trenutku nije štedila dlanove i svaku je pjesmu nagradila velikim pljeskom.

Set lista:
Body or Soul
You Always Came in Flowers
Hole
Crystal
Big in Japan
Diffusion of Responsibility

Ivan Grobenski je prošle godine ugodno iznenadio svojim solo albumom “Siromahi i lazari”. Svakako nam je donio dašak Podravine, a ovo je bila prilika da čujemo kompletan album u nešto drugačijem aranžmanu. Ili kako se Grobenski na samom početku našalio, svaki bend mu traje šest mjeseci, pa se nada s ovim dočekati jesen. Mi se nadamo i daleko duže, jer ga doista čine sjajni glazbenici. The Gentleman na saksofonu, Marin Hraščanec na klavijaturama i Leo Beslać na gitari i synthu.

Baš kako je i na albumu, prva pjesma je bila „Dojdi, draga, dojdi“. Već tu se počela stvarati jedna atmosferična vibra koju su kasnije zaokružili zvuk sopran saksofona i syntha, posebice na pjesmi „Črna megla“.  Obzirom da se radilo i o svojevrsnoj promociji kompilacije, nije moglo proći i bez pjesme koja se na njoj našla, a to je „Kmica kmici grize repa“. Grobenski ju je najavio kao pjesmu u „okrnjem aranžmanu“, no ona je zazvučala i više nego potpuno. Kroz nju su Hraščanec i Beslać instrumentima vodili svojevrsni razgovor ili čak pripetavanje, što se posebno vidjelo na samom kraju pjesme. A kraj je došao brže od očekivanog. I sam Grobenski je na kraju rekao da se nije nadao da će sve tako brzo završiti, no obećao je da posljednja pjesma traje dovoljno dugo da to nadoknadi. Naravno, radilo se o pjesmi „Verestuvanje“, koja je i najduža pjesma na albumu. Baš kao i kod Gentlemena, publika je svaku pjesmu nagradila pljeskom, a nerijetko se mogao čuti i koji uzvik podrške.

Set lista:
Dojdi, draga, dojdi
Črna megla
Siromahi i lazari
Kmica kmici grize repa
Fčera nesmo nikaj jeli
Verestuvanje

Iako je dan bio takav da je konačno u gradu bilo nekoliko događanja za koje je odabir bio uistinu težak, Zagreb je dozvao dovoljno ljudi da se rasproda koncert Ivana Grobenskog i The Gentlemana. Njihova glazba nas je gurnula u jedan epski paralelni svemir povijesti, ljubavi, borbe i sjete, odakle su se dignuli neki novi siromahi i lazari.

Foto: arhiva