Legendarni gitarist Zlatko Manojlović objavio remasterirane albume grupa Dah i Gordi u jednom box setu
26. lipnja 2021.
Music Box (11017 Članci)
Podijeli

Legendarni gitarist Zlatko Manojlović objavio remasterirane albume grupa Dah i Gordi u jednom box setu

“Od Daha do Gordih” naziv je box seta legendarnog gitarista Zlatka Manojlovića, pionira jugoslavenskog heavy metala, a poznatog i po djelovanju u progresivnoj rock grupi Dah i hard rock/heavy metal grupi Gordi.

U ovom box setu nalaze se remasterirani albumi upravo spomenutih grupa, a koji su originalno objavljeni za nekadašnji Jugoton te bonus CD s najvećim uspješnicama njegove solo karijere. Debitantski album beogradske grupe Dah, “Veliki cirkus”, pravi je progresivni rock biser objavljen 1974. godine, pjevač i gitarist benda bio je Zlatko Manojlović koji je ujedno skladao glazbu i radio aranžmane, dok je Zoran Modli pisao sve tekstove i stajao iza produkcije. Još ekstravagantnija je bila grupa Gordi koja je u počecima bila tipični rock, a potom i progresivni, odnosno hard rock sedamdesetih, da bi s četvrtim i zadnjim, petim albumom (“Pakleni trio” i “Kraljica smrti”) prerasli u heavy metal bend. Tako ih možemo smatrati i pionirima klasičnog heavy metala, odnosno jednim od prvih bendova takvoga tipa na području bivše Jugoslavije.

Spomenuta tri izdanja remasterirao je Mauro Širol u Croatia Records Studiju i kao takva se nalaze u box setu, dok se na četvrtom CD-u nalaze instrumentalni biseri gitarističkog virtuoza Zlatka Manojlovića te nekoliko pjesama pod umjetničkim imenom Zed Mitchell. Taj CD s pjesmama po izboru Zlatka Manojlovića otvara kultna “Jednoj ženi” o kojoj se u knjižici izdanja raspisao rock kritičar i publicist Petar Janjatović:
“Svojevrsno ‘pismo o namerama’ je ipak snimio nešto ranije i to dok je bio u vojsci u Ljubljani. Reč je o duplom singlu koji je obeležio instrumental ‘Jednoj ženi’. Večna inspiracija je podarila evergreen temu koja kao da je zacrtala njegovu kasniju karijeru. U kolektivnoj memoriji tadašnjih generacija ‘Jednoj ženi’ je ostala kao uvodna špica noćnog programa Radio Beograda. Koliko puta je u nekom automobilu na putu kući u ponoć odjeknula ta emotivno upućena gitarska tema.”

Četverostruki box set “Zlatko Manojlović – Od Daha do Gordih” ovog legendarnog gitarista možete kupiti po cijeni od 99 kuna u svim shopovima.

Foto: Manfred Pollert