Odličnim koncertom Forq otvorio 3. Backstage Live Pula festival
11. srpnja 2021.
Music Box (10738 Članci)
Podijeli

Odličnim koncertom Forq otvorio 3. Backstage Live Pula festival

Odličnim koncertom američkog fusion benda Forq u Istarskom narodnom kazalištu Pula, ove srijede započeo je 3. Backstage Live Pula festival.

Članovi ovog zanimljivog instrumentalnog fusion benda ne žive u istome gradu, zbog pandemije koronavirusa i ograničenog kretanja su nekoliko puta morali odgađati turneju i tek su nedavno zajedno nastupili uživo pred publikom nakon čak više od godinu dana! Nisu skrivali koliko su im nedostajali obožavatelji i nastupi, odnosno uzbuđenja nije manjkalo ni na pozornici, ali ni u publici. Hrvatskoj publici je sinoćnji koncert također bila jedna od rijetkih prilika da u posljednjih godinu i pol u Hrvatskoj uživaju u  vrhunskoj izvedbi nekog inozemnog benda.

Foto: Davor Hrvoj

U cijeloj priči osobito veseli činjenica što izvedbe Forqa nikada nisu iste pa je svaki nastup posebno iskustvo i za njih i za publiku. Grupu čine četvorica sjajnih improvizatora, ali najnevjerojatniji dojam ostavljaju njihove neobične i nezaboravne skladbe koje donose mješavinu žanrova. U svakoj se pjesmi pozivaju na drukčiju glazbenu tradiciju, od bluesa, preko jazza i rocka do popa i elektronske glazbe. Hrvatskoj su publici odsvirali skladbe s četiri albuma “FORQ”, “Batch”, “Threq” i “Four”.

Foto: Davor Hrvoj

Bend predvodi klavijaturist Henry Hey, koji je svirao s Davidom Bowiejem, Empire of the Sun i Jeffom “Tainom” Wattsom, a s njim su zasvirali gitarist Chris McQueen, basist Kevin Scott te bubnjar Jason “JT” Thomas. Slobodno vrijeme bend je iskoristio za razgledavanje Pule koja ih je naravno oduševila u svakom pogledu pa možemo očekivati da ovo nije bio i njihov posljednji posjet Hrvatskoj. Festival je održan u skladu s važećim epidemiološkim mjerama i ograničenim brojem publike u dvorani.

Foto: Davor Hrvoj

Sljedeći koncert u sklopu 3. Backstage Live Pula Festivala, održat će se 15. srpnja. Tada u Pulu dolazi još jedan kvartet vrhunskih glazbenika, supergrupa koju predvodi višestruko nagrađivani i jedan od najtraženijih bubnjara na međunarodnoj jazz sceni – Antonio Sánchez Special Quartet with Donny McCaslin, Miguel Zénon & Scott Colley!

Foto: Davor Hrvoj

Koncert će se održati također uz važeće epidemiološke mjere i ograničen broj ulaznica koje su u prodaji OVDJE i na blagajni INK Pula!

Naslovna fotografija: Davor Hrvoj