Umro Sidney Poitier, prvi afroamerički dobitnik Oscara
8. siječnja 2022.
Music Box (10960 Članci)
Podijeli

Umro Sidney Poitier, prvi afroamerički dobitnik Oscara

Svijet je obišla vijest o smrti Sidneya Poitiera, bahamsko-američkog glumca i filmskog producenta. 1964. godine je postao prvi bahamski i prvi afroamerički dobitnik Oscara za najbolju glavnu mušku ulogu u filmskom ostvarenju “Ljiljani u polju”.

Prvi procvat njegove karijere dogodio se 1967. godine kada je glumio u tri uspješna filma, a svi su se bavili pitanjima koja se tiču rase i rasnih odnosa: “Gospodinu s ljubavlju”, “U vrelini noći” i “Pogodi tko dolazi na večeru”. Postao je velika zvijezda Hollywooda, prva afroamerička filmska zvijezda, a koja je 1999. godine proglašena među 25 najboljih glumaca klasičnog hollywoodskog filma. Osim glume bavio se i režijom pa tako potpisuje filmove “A Piece of the Action”, “Uptown Saturday Night”, “Let’s Do It Again”, “Stir Crazy” i “Ghost Dad”.

Godine 2002. dobiva i Oscar za životno djelo. Od 1997. do 2007. obavljao je funkciju bahamskog ambasadora u Japanu, a 2009. godine američki predsjednik Barack Obama uručio mu je Predsjedničku medalju slobode, najvišu počasnu američku civilnu nagradu.

Sidney je umro u 95. godini života.

Foto: Michael Yada/A.M.P.A.S.