U 74. godini života umrla rock legenda Meat Loaf
21. siječnja 2022.
Music Box (10960 Članci)
Podijeli

U 74. godini života umrla rock legenda Meat Loaf

Svijet je danas obišla vijest da je u 74. godini života preminuo Meat Loaf, legendarni rock glazbenik najpoznatiji po svojoj albumskoj trilogiji “Bat Out of Hell”, koja je i danas jedna od najprodavanijih u povijesti.

Meat Loaf rođen je kao Marvin Lee Aday 1947. godine u obitelji gospel pjevača. Sin nasilnog oca napustio je Teksas i otišao u Los Angeles u kasnim 60-ima, prvo radeći kao izbacivač, a na kraju je osnovao svoj prvi bend, Meat Loaf Soul. Aday je postigao uspjeh u glazbenom kazalištu. Njegova uloga u losanđeleskoj produkciji “Kose” dovela je do kratke karijere na Broadwayu. Meat Loafova najpoznatija uloga bila je ona Eddieja u prvoj brodvejskoj produkciji The Rocky Horror Picture Show. Kada je 1977. objavljen prvijenac “Bat Out of Hell”, polako je stekao popularnost, prvo u Australiji i Ujedinjenom Kraljevstvu, a kasnije i u Sjevernoj Americi. Album je producirao Todd Rundgren, napisao ga je Jim Steinman, a prodan je  u više od 40 milijuna primjeraka. Steinman je adaptirao album za mjuzikl koji je imao turneje sve do danas. Meat Loaf i Steinmanovo kreativno partnerstvo bilo je sporadično u godinama koje dolaze, ali surađivali su još nekoliko puta tijekom Meat Loafove karijere, na albumima kao što su “Bat Out of Hell II” (1993.) i posljednji “Braver Than We Are” iz 2016. Prvi je uključivao ono što bi moglo biti zaštitni znak dvojca, moćnu baladu nagrađenu Grammyjem “I’d Do Anything for Love (But I W’d Do That)”. Kad je Steinman umro prošle godine, Meat Loaf je u znak počasti napisao: “Dolazim uskoro, moj brate Jimmy.”

Meat Loaf je tijekom godina patio od raznih bolesti, ponekad kao rezultat njegovih scenskih ludorija. Slomio je nogu 1978. skačući s pozornice u Ottawi u Kanadi, na kraju je završio svoju turneju u invalidskim kolicima. Godine 2016. srušio se na pozornici tijekom još jednog kanadskog nastupa, zbog čega je prostor zatvoren jer je hitna pomoć stigla na mjesto događaja. Operacije leđa i loše zdravlje u kasnijim godinama nisu mu dopuštali da nastupa.

Izvor: Pitchfork

Foto: Super Festivals