Vrijeme je za novi “Time”, limitiranu nakladu vinila Half Speed Masteriranog u Abbey Roadu
5. veljače 2022.
Music Box (11094 Članci)
Podijeli

Vrijeme je za novi “Time”, limitiranu nakladu vinila Half Speed Masteriranog u Abbey Roadu

Krajem 2019. godine album “Time” grupe Time doživio je najluksuznije reizdanje na vinilu uz veliku popratnu knjižicu s tekstovima i ekskluzivnim fotografijama te remasterirane pjesme s originalnih magnetofonskih vrpci.

Da je riječ o jednom od najboljih albuma svih vremena na našim prostorima govori činjenica da je 2020. godine bio najprodavaniji vinil u regiji i tiskan u nekoliko tiraža. Dvije godine kasnije vrijeme je za novi “Time”, ovoga puta u limitiranoj nakladi vinila rezanog u pola brzine u kultnom Abbey Road Studiju u Londonu. Half Speed Master je tehnologija koju je izumio upravo Abbey Road, a riječ je o urezivanju glazbe u pola brzine na lacquer, što poboljšava frekvencijski spektar, odnosno omogućuje bogatiji zvuk naspram klasičnog urezivanja. Po uzoru na svjetske diskografe, Croatia Records je nakon Indexa i “Modre rijeke” po drugi put posegnula za ovakvom vrstom izrade limitiranih naklada vinila, a Half Speed Master radio je inženjer Miles Showell.

“Vedran Božić, Ratko Divjak, Tihomir Pop Asanović, Brane Lambert Živković, Mario Mavrin i Dado Topić snimaju hrabru ploču svog vremena. Pojava te ploče dragocjen je trenutak vječnosti veći od svih neprilika. U snimljenom zvuku ne čuje se samo majstorstvo glazbenika već i bogatstvo njihovih duša. To je naš vrijednosni odgovor na globalna glazbena zbivanja početkom sedamdesetih”piše u bilješkama uz izdanje Petar Popović, novinar, rock kritičar i publicist.

U vrijeme apsolutne dominacije progresivnog rocka, prvijenac iz 1972. bio je nevjerojatno cijenjen i uspješan. Čak i komercijalno. Album je naime dočekan kao rockerski burevjesnik, a Time kao prava supergrupa. Osluškujući što se događa na globalnoj sceni, koju su premrežile prog-rock supergrupe, ali i stanje na domaćem terenu, Mihaljek je točno zaključio da je pravi trenutak i za domaći odgovor. I pogodio!”piše Zlatko Gall, glazbeni kritičar, novinar i publicist, također u bilješkama uz ovo reizdanje koje dolazi s ekskluzivnim fotografijama legendarnog fotografa Marka Čolića te biografijama benda i članova prve postave.

“Pojam supergrupa često dođe do entropije sistema i neki razvikani članovi svojih grupa ne naprave ništa kad se ujedine u supergrupu. Time ipak promatram u kontekstu prve ili barem jedne od prve dvije ili tri ozbiljne rock grupe kod nas. Znamo koliko su bili bitni Drago Mlinarec i Grupa 220, ali ovaj album “Time” je “the rock” album “the rock” grupe zaista izvanrednih članova u autorskom i sviračkom smislu. Album je i danas ostao relevantan, što je zasluga i menadžera Mihe i to je bio prvi pravi model funkcioniranja rock benda kod nas, čak i u onom poslovnom smislu što će kasnije još više razraditi grupa Bijelo dugme. No, Time je zametak iz kojeg je mnogo što izviralo kasnije”naglasio je glazbeni kritičar, novinar i publicist Aleksandar Dragaš.

Novo reizdanje albuma “Time (Half Speed Mastered at Abbey Road Studios London)” možete kupiti po cijeni od 169 kuna na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa i u webshopu.

Foto: Marko Čolić