Očekuje nas uzbudljiva utrka za najprestižniju glazbenu nagradu Porin
17. veljače 2022.
Music Box (11018 Članci)
Podijeli

Očekuje nas uzbudljiva utrka za najprestižniju glazbenu nagradu Porin

Večeras smo, na svečanom proglašenju nominacija kroz koje nas je vodio Ivan Vukušić, saznali tko je sve u utrci za najprestižniju glazbenu nagradu Porin!

Glasačko tijelo je u prvom krugu glasanja svoje favorite biralo među ukupno 2116 ovogodišnjih prijava u 37 kategorija, što je povećanje od 332 prijave u odnosu na prošlu godinu“, rekla je Glavna tajnica Porina Ivana Martinac.

Bilo je čak 260 prijavljenih albuma, 381 skladba za Pjesmu godine, a 93 prijave za kategoriju Novi izvođač. U svim navedenim kategorijama zabilježen je rast prijava i to 46 prijava više u kategoriji Album godine, 83 prijave više u kategoriji Pjesma godine te čak 18 više prijavljenih debitanata. Velik broj prijava, velik interes i velika konkurencija uoči dodjele u Osijeku 25. ožujka.

A prema glasovima struke, najviše nominacija (osam), osvojio je Damir Urban s četvorkom. Gibonni i Matija Cvek imaju četiri nominacije, a 2 Cellos, Šimun Matišić i Zvonimir Šestak tri nominacije.

Album „Lipanj, srpanj, kolovoz“ Urbana&4 nominiran je u kategoriji Album godine te u kategoriji Najbolji album rock glazbe za koji produkciju potpisuju Damir Urban, Goran Martinac, Matej Zec, Nikša Bratoš i Sandi Bratonja. Album je nominiran i u kategoriji Najbolje snimke albuma, a ton majstori su Damir Urban, Goran Martinac i Sandi Bratonja. Pjesma “Sama” nominirana je u kategoriji Pjesme godine, Najbolje izvedbe grupe s vokalom te u kategoriji Najboljeg video broja čiju režiju potpisuje Milica Czerny Urban. Damir Urban ostvario je i nominacije u kategorijama Najbolja muška vokalna izvedba s pjesmom “Susjed” te u kategoriji Najbolji aranžman za skladbu “Biram ptice” koju aranžerski potpisuje s Antom Gelom.

Zlatan Stipišić Gibonni nominiran je u četiri kategorije. S pjesmom “Lažu fotografije” nominiran je u kategoriji Pjesme godine i Najbolji aranžman kojeg potpisuje s Nikšom Bratošom. S pjesmom “Ko si, da si” nominiran je u kategoriji Najbolje muške vokalne izvedbe, a spot za pjesmu “Lažu fotografije” autora Filipa Filkovića Philatza nominiran je u kategoriji Najboljeg video brojaAlbum “U po’ ure (extended edition) je zaradio nominaciju u kategoriji Najbolja snimka albuma, a ton majstori su Nikša Bratoš i Domagoj Perišić.

Matija Cvek također ima četiri nominacije i to u kategorijama Pjesme godine s pjesmom “Ptice” s kojom konkurira i u kategoriji Najbolje muške vokalne izvedbe. Album “Izbirljivo i slučajno” nominiran je u kategoriji Najboljeg pop albuma, a produkciju potpisuje Alan Dović. Matija je s Markom Kutlićem zaradio i nominaciju u kategoriji Najbolje vokalne suradnje u pjesmi “Zaplesala je s ljetom”.

2 Cellos je s albumom “Dedicated” nominiran u kategorijama Albuma godine te Najboljeg instrumentalnog albuma (izvan klasične i jazz glazbe), a produkciju albuma osim Stjepana Hausera i Luke Šulića potpisuje Filip Vidović. Skladba “Demons” je nominirana u kategoriji Najbolje insturmentalne izvedbe (izvan klasične i jazz glazbe).

Šimun Matišić i Zvonimir Šestak imaju tri nominacije i to u kategorijama Najboljeg albuma, skladbe i izvedbe jazz glazbe. Šimun Matišić konkurira s albumom “Tribute to B.P.” kojeg produkcijski potpisuje s Goranom Martincem, s autorskom skladbom “In Grožnjan, After All These Years” te izvedbom skladbe Boška Petrovića “With Pain I Was Born”Zvonimir Šestak i njegov Groove Assembly konkuriraju s albumom “In The Pocket”, autorskom skladbom “Mamafrykah” te skladbom “Chiquinita” u kategoriji Najbolje izvedbe jazz glazbe.

U kategoriji Album godine nominirani su:
2Cellos s albumom “Dedicated”Mayales s albumom “Domovina”Matija Dedić s albumom “Ladies”Bad Daughter s albumom “Let Me Panic” i Urban&4 s albumom “Lipanj, srpanj, kolovoz”.

Za Pjesmu godine nominirani su:
“Jel’ ti reka ‘ko” Petra Graše koju potpisuju Tonči Huljić, Vjekoslava Huljić i Petar Grašo, autorska pjesma Gibonnija “Lažu fotografije”“Poljubi me za kraj” Silentea koju potpisuju braća Tibor i Sanin Karamehmedović, “Ptice” Matije Cveka koju autorski potpisuje s Alanom Dovićem te “Sama” Urban&4 koju potpisuje Damir Urban.

U kategoriji Novi izvođač godine nominirani su Eric, Filip Rudan i Nela.

Nominaciju za Najbolju žensku vokalnu izvedbu osvojile su:
Bad Daughter za skladbu „Favourite Game“Daria Hodnik za skladbu „Bolji dan“ i Vanna za skladbu „Pjesma o tebi“.

Nominaciju za Najbolju mušku vokalnu izvedbu osvojili su:
Damir Urban za skladbu „Susjed“, Gibonni za skladbu “Ko si, da si” i Matija Cvek za skladbu „Ptice“.

Nominaciju za Najbolju vokalnu suradnju osvojili su:
Ana Opačak i Gabi Novak za skladbu “Pjesma”Matija Cvek i Marko Kutlić za skladbu “Zaplesala je s ljetom” i Tonči & Madre Badessa s Petrom Grašom za skladbu “Inamorana”.

Nominirani u kategoriji Najbolje izvedbe grupe s vokalom su:
Bang Bang sa skladbom “Do kosti”Silente sa skladbom “Poljubi me za kraj” i Urban&4 sa skladbom “Sama”.

U kategoriji Najbolji album zabavne glazbe nominirani su albumi:
„Idem jugu svom“ Harija Rončevića, zatim „Inamorana“ Tončija i Madre Badesse i album „Mali oblak ljubavi“ Željka Bebeka.

U kategoriji Najbolji album pop glazbe nominirani su albumi:
“Izbirljivo i slučajno” Matije Cveka, “San” Saše Lozara i “Što me čini sretnom” Tine Vukov.

U kategoriji Najbolji album rock glazbe nominirani su albumi:
„Domovina“ grupe Mayales, zatim „Konstatacija jedne mačke“ Zdenke Kovačiček i album „Lipanj, srpanj, kolovoz“ Urbana&4.

U kategoriji Najbolji album alternativne glazbe nominirani su:
Maja Posavec s albumom “Bye Bye Saturn”Ivanka & Mrle s albumom “Ja sam ona koja nisam” i Porto Morto s albumom “Portopop”.

U kategoriji Najbolji album hip hop glazbe nominirani su:
Krankšvester s albumom „Krankšvester V“, zatim Banana Zvuk s albumom “Roba” te Marin Ivanović Stole s albumom “Sve su to rime”.

U kategoriji Najboljeg albuma elektroničke glazbe nominirani su:
Koolade s albumom “April”Pocket Palma s albumom “Atomi” i Toni Starešinić s albumom “Survival Kit”.

Nominaciju za Najbolji album jazz glazbe osvojili su:
Zvjezdan Ružić & Jazz orkestar HRT-a s albumom „Giant’s Freedom“, zatim Zvonimir Šestak Groove Assembly s albumom “In the Pocket” i Šimun Matišić Quintet s albumom „Tribute to B.P.“.

Za Najbolji album klasične glazbe nominirani su albumi:
„Koncerti za saksofon i gudače“ Nikole Fabijanića i Acoustic Project Stringsa u produkciji Krešimira Petra Pustičkog, zatim album „Sanjarenje” Katarine Kutnar i Katarine Krpan u produkciji Krešimira Seletkovića te “The Wonderful Monster of Time” Zagrebačke filharmonije u produkciji Krešimira Seletkovića.

Nominaciju za Najbolji video broj osvojili su:
Roko Crnić za video broj „Čekam ih“ (Porto Morto), Filip Filković Philatz za video broj „Lažu fotografije“ (Gibonni) i Milica Czerny Urban za video broj „Sama“ (Urban&4).

Foto: Milica Czerny Urban