Najveća američka noise post- rock atrakcija June of 44 konačno u Močvari
22. veljače 2022.
Music Box (10959 Članci)
Podijeli

Najveća američka noise post- rock atrakcija June of 44 konačno u Močvari

Ravno 23 godine nakon prvotno dogovorenog nastupa, koji nije održan jer se na putu ispriječila hrvatska granica, June of 44 konačno stižu u Močvaru.

Plakat koji je tada najavljivao koncert ih je opisao kao “najveću američku post-rock/noise rock atrakciju” i pritom nije lagao – June of 44 su bez dvojbe jedan od najvažnijih i najutjecajnijih nezavisnih bendova devedesetih te perjanica Quartersticka, podetikete kultne izdavačke kuće Touch and Go Records. June of 44 su krajem 1994. osnovali članovi grupa RodanCodeineHoover i Lungfish, kada su se okupili u New Yorku i u roku od dva mjeseca otkako su zajedno odsvirali prvu notu, u studiju Jamesa Murphyja iz LCD Soundsystema snimili briljantan prvi album, “Engine Takes to The Water”, koji je oduševljena kritika usporedila sa Slintom i Willom Oldhamom. Iduće godine objavljuju izvrstan “Tropics and Meridians”, nakon kojeg ih pak uspoređuju s Tortoise i The For Carnation, a do 1999. slijede još sjajni “Four Great Points” i “Anahata”. Ubrzo nakon toga, bend prestaje s radom.

Nakon 19 godina pauze, 2018. se ponovno okupljaju za nekoliko koncerata povodom tridesete obljetnice kultnog talijanskog noise rock sastava Uzeda, a 2022. u Zagreb dolaze zasvirati povodom dvadesete godišnjice prerane smrti našeg Ivice Baričevića Bare, pokretača izdavačke kuće Earwing Records, festivala Žedno uho i Earwing No Jazz te organizatora brojnih koncerata u zagrebačkim klubovima – između ostalih, i tog koji se trebao održati 1999., glazbenika u grupama Rujan/Uzrujan, dizajnera koncertnih plakata i omota za glazbena izdanja – ukratko, dobrog duha zagrebačke Scene.

Kao podrška će nastupiti ponovno okupljeni math/sport rock majstori Peach Pit, koji se vraćaju nakon skoro deset godina pauze, a zanimljiva činjenica je da su Peach Pit trebali biti podrška June of 44 još na koncertu 1999., što je dokaz da za neke stvari nikad nije kasno!

Koncert će se održati u sklopu programa Indie emo naočale u četvrtak, 19. svibnja s početkom u 20 sati. Upad je 90 kuna, na dan koncerta 110 kuna. Za ulaz u klub potrebno je predočiti EU digitalnu COVID potvrdu s QR kodom kao i osobnu iskaznicu.