Vera Svoboda i Jura Stublić dobitnici Porina za životno djelo
3. ožujka 2022.
Music Box (11023 Članci)
Podijeli

Vera Svoboda i Jura Stublić dobitnici Porina za životno djelo

Upravni odbor Porina, nakon posthumno dodijeljenog Porina za životno djelo prerano preminulom Akiju Rahimovskom, ovu prestižnu nagradu koja je sinonim cjeloživotnog rada i uspjeha, dodjeljuje i Veri Svobodi i Juri Stubliću.

Porin za životno djelo dodjeljuje se onim umjetnicima koji su svojim trudom, radom, uspjesima i nagradama obilježili hrvatsku glazbu, upisali se u povijest i iznimno doprinijeli kulturi. Ove godine to su Osječanka Vera Svoboda koja je svojom slavonskom i starogradskom pjesmom ušla u mnoge domove i roker upisan u svaku zagrebačku ulicu svojim stihom – Jura Stublić.

„Gospođa Vera Svoboda Njikoš svojom slavonskom, starogradskom pjesmom pronosila je ime svoga grada Osijeka, svoje Slavonije i domovine Hrvatske diljem svijeta. Živjela je s pjesmom i za pjesmu cijeli svoj život. Više od šezdeset i sedam godina nazočna je u javnosti, a svojom pjesmom uz pratnju tamburaških orkestara, unosila vedrinu u Slavoniju i domove svih onih koji su s ljubavlju u domovini i svijetu slušali našu pjesmu s radošću ili nostalgijom. Mnoge njezine pjesme toliko prisutne u narodu postale su na neki način i narodne pjesme“napisala je prof. mr. sc. Vera Erl o svojoj imenjakinji.

Dio teksta o Juri Stubliću kaže: „Jedan od najvećih autora hrvatskog i jugoslavenskog rocka, poeta, kritičar i promatrač vremena, društva i lažnih mitova. Pacifist, čovjek s maramom i mirom oko duše, bio je karizmatičan i svoj. Na neki čudesan način postao je idol generacija. Klinci prepoznaju iskrene duše, a Jura je nosio tu jednu perspektivu, često neprilagođenu, a još češće prilagođenu čistim srcima klinaca i tinejdžera koji su čekali na sva ta iskustva o kojima je pisao. Jednostavno nije djelovao kao da se želi svidjeti nekome“.

Foto: Nikola Knežević