U zagrebačkom Pogonu Jedinstvo najavljen jedinstveni audiovizualni izvedbeni eksperiment “Interferencije”
17. travnja 2022.
Music Box (10240 Članci)
Podijeli

U zagrebačkom Pogonu Jedinstvo najavljen jedinstveni audiovizualni izvedbeni eksperiment “Interferencije”

20. i 21. travnja u 20h u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo (Trnjanska struga 34) održat će se atraktivni audiovizualni performans „Interferencije“, grupe mladih zagrebačkih umjetnika. Performans će kroz zvuk i sliku propitati može li razgovor među ljudima, lišen sadržaja i značaja putem „interferencija“ (šumova, miješanja, upletanja…), biti i glazba.

Nakon uspješnog izlaganja 2021. na ZEZ festivalu na Izložbi zvuka u KSET-u, istraživanje interferencije se nastavlja. Ivona Eterović (tonota) i Kristian Bagarić (varboska) ovaj put okreću se spatial sound improvizacijskoj izvedbi, popraćenoj VJ-ingom i lightom Filipa Pacaka.

Razgovor je interaktivna komunikacija dvoje ili više ljudi. Razmjenom rečenica, riječi, glasova i neverbalnih znakova uspostavljamo odnose, razmjenjujemo emocije, iskustva i informacije. Izvan te domene, razgovor je i zvuk. Doživljaj govora koji odzvanja među zidovima zatvorene prostorije ili širenje zvučnih valova u otvorenom prostoru dio je komunikacije, ali je i samostalan entitet otvoren interpretaciji. Sastavni elementi govora čine koherentnu cjelinu i ispunjavaju formu komunikacije kada se govor sluša. Bez aktivnog slušanja razgovor se raspada na sastavne dijelove. To otvara novi kontekst putem dekonstrukcije te proučavanja svih elemenata razgovora. 

Ali što je razgovor kada se on rastavi na zvuk, prostor, ritam i melodiju?

Kako doživljavamo pojavu razgovora kada cilj nije komunikacija? Kako manjak koncentracije utječe na doživljaj vizualnih podražaja tijekom razgovora? Koja je uloga prostora u komunikaciji? Upravo to istražuju autori i autorica ovog performativnog eksperimenta.

IZVEDBE: 

20.04.2022. u 20 h (live do 20:30) 
21.04.2022. u 20 h (live do 20:30)

Nakon izvedbe, posjetitelji će imati priliku doživjeti i prethodno snimljeni materijal autora te se slobodno kretati u prostoru koji će biti otvoren za posjetitelje do 22 h.  Cijena ulaznice je 20 kn